Kementerian Pelajaran tetap teruskan aktiviti kurikulum - Semasa | mStar

Kementerian Pelajaran tetap teruskan aktiviti kurikulum

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan tetap meneruskan aktiviti kurikulum termasuk program perkhemahan, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Bagaimanapun beliau berkata, pihak kementerian akan meneliti dengan lebih mendalam mengenai pelbagai perkara khususnya aspek keselamatan.

"Pertama sekali kita sedih dengan tragedi ini, sudah pasti kita perlu teruskan dengan aktiviti kurikulum tambahan kerana ini adalah sebahagian daripada kaedah pendidikan.

"Bagaimanapun kita akan teliti apa yang terbaik untuk pelajar. Kita akan teliti mengenai aspek keselamatan," katanya kepada media di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas sama ada Kementerian Pelajaran akan menghentikan serta merta program-program perkhemahan anjurannya selepas kes jambatan gantung runtuh di Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang dekat Kampar kira-kira pukul 10.30 malam tadi.

Dalam kejadian itu seorang murid perempuan lemas manakala dua lagi masih dilaporkan hilang dan 19 lagi yang sebelum ini dikhuatiri hilang, selamat.

Jambatan itu runtuh semasa sekumpulan peserta perkhemahan sedang menyeberanginya dari tapak perkhemahan untuk ke Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang bagi jamuan malam.

Tambah Wee, Kementerian Pelajaran memandang serius dan akan mengambil tindakan yang sewajarnya berhubung kes berkenaan.

"Kita memandang berat mengenai kes ini, kita akan cuba sedaya upaya untuk mencari cara penyelesaian yang terbaik bagi menyelesaikan masalah ini," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel