'Muzik Terbaik Tanpa Henti' tingkatkan bilangan pendengar Suria FM - Semasa | mStar

'Muzik Terbaik Tanpa Henti' tingkatkan bilangan pendengar Suria FM

PETALING JAYA: Jumlah 'Pendengar Eksklusif (Setia)' Suria FM tahun ini telah menunjukkan peningkatan yang amat ketara iaitu sebanyak 67 peratus berbanding tahun lalu.

Keputusan tinjauan terbaru Survey AC Nielsen baru-baru ini telah mengesahkan pendengar Suria FM yang berpendapatan antara RM3,000 hingga RM4,000 meningkat sebanyak 41 peratus berbanding tinjauan lalu.

Ketua Pegawai Operasi Suria FM, Engku Emran Engku Zainal Abidin berkata, peratus kenaikan bilangan pendengar Suria FM ternyata lebih tinggi berbanding pesaing lain.

Katanya, jumlah 'Pendengar Urban' Suria FM turut mencatatkan peningkatan sebanyak enam peratus berbanding tinjauan lalu dan peningkatan lebih tinggi dari pencapaian pasaran.

"Hasil tinjauan juga menunjukkan 'jangka masa mendengar' bagi pendengar Suria FM meningkat sebanyak tujuh peratus," katanya.

Susulan peningkatan bilangan pendengar Suria FM, Engku Emran memberitahu, pendapatan tahunan Suria FM telah menunjukkan peningkatan sebanyak 35 peratus sehingga September 2009 jika dibandingkan untuk tempoh yang sama tahun lepas.

"Tahun 2009 merupakan kejayaan kepada Suria FM dengan pengenalan konsep 50 Minit Muzik Tanpa Henti, 105 minit Muzik Maraton di samping pelbagai aktiviti yang telah dianjurkan sepanjang tahun.

"Peningkatan pendengar mingguan Suria FM sebanyak 21 peratus sepanjang 12 bulan merupakan perkembangan paling besar berbanding pesaing utama lain," tambah Engku Emran.

Secara umumnya, pendengar radio berbahasa Melayu mengalami penurunan sebanyak 2.5 peratus bagi tahun 2009 berbanding 2008. Bagaimanapun, Suria FM tetap berjaya mencatatkan peningkatan dari tahun ke tahun.

Pendengar Suria FM di sebelah pantai timur tanahair meningkat sebanyak 38 peratus dan pendengar di bahagian utara pula melonjak sebanyak 19 peratus jika dibandingkan dengan keputusan Survey kedua bagi tahun 2008.

> Suria FM mencatatkan kenaikan jumlah pendengar walaupun pasaran radio berbahasa Melayu telah menurun 2.5 peratus.

> Jumlah pendengar eksklusif Suria FM meningkat 67 peratus.

> Pendengar pantai timur Suria FM meningkat 38 peratus.

> Pendengar utara Suria FM meningkat 19 peratus.

> Pendengar berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000 meningkat 41 peratus, tinggi berbanding pesaing kami.

> Pendengar Urban Suria FM turut meningkat sebanyak enam peratus lebih tinggi daripada prestasi pasaran.

> 'Jangkamasa mendengar' bagi pendengar Suria FM meningkat sebanyak tujuh peratus.

Artikel Sebelum

Mahkamah tolak bantahan Anwar

Artikel Berikut

Najib bentang Bajet 2010

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain