Akta ISA akan dipinda Oktober ini - Hishammuddin - Semasa | mStar

Akta ISA akan dipinda Oktober ini - Hishammuddin

PUTRAJAYA: Kerajaan berharap dapat meminda beberapa undang-undang termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada persidangan Dewan Rakyat Oktober ini, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Undang-undang lain yang akan dipinda ialah Akta Polis, Akta Multimedia dan Komunikasi, Perintah Kediaman Terhad dan Akta Keselamatan Awam.

Hishammuddin sebelum itu mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa penyelaras mengenai ISA dan kawalan media yang turut melibatkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim dan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz serta Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan wakil-wakil beberapa agensi kerajaan yang berkaitan.

Katanya jawatankuasa itu akan mengadakan satu lagi mesyuarat minggu depan bagi memperhalusi cadangancadangannya yang kemudian akan dijelaskan kepada pihakpihak yang terlibat sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat untuk bacaan pertama.

"Jika semua ini mengikut jadual, pindaan itu akan dibahaskan pada sidang seterusnya pada akhir tahun," kata Hishammuddin.

Beliau berkata jawatankuasa itu juga membincangkan soal meningkatkan kerjasama melibatkan pihak berkuasa umpamanya antara Suruhanjaya Multimedia dan polis bagi membendung kegiatan membuat tuduhan dan dakwaan palsu menerusi Internet.

"Walaupun kita hormati kebebasan bersuara, kita juga perlu lindungi kepentingan pihak majoriti. Untuk itu, kita harus cari kaedah baru," katanya.

Hishammuddin berkata ISA akan dipinda dengan mengambil kira keselamatan negara dan bagi membanteras ancaman pengganas.

"Orang ramai seharusnya tahu bahawa akta ini telah dijadikan modal politik secara berleluasa padahal ia amat relevan bagi keselamatan negara," katanya.

Antara pindaan yang dicadangkan ialah mengurangkan tempoh tahanan 60 hari seperti yang dikenakan sekarang, kata Hishammuddin.

Ketika ditanya sama ada ISA akan ditukar nama, beliau berkata jawatankuasa itu belum membuat sebarang keputusan. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain