PKFZ: PAC siasat laporan dalam 3 bulan - Semasa | mStar

PKFZ: PAC siasat laporan dalam 3 bulan

KUALA LUMPUR: Laporan penuh siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai isu projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dijangka siap dalam tiga bulan.

Ia akan dibentangkan pada sesi Parlimen akan datang.

Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid berkata, pihaknya tidak mahu mengambil masa yang terlalu panjang untuk menyelesaikan laporan itu.

"Kita dah buat keputusan, setiap minggu pada Julai kita akan adakan mesyuarat. Kita nak selesaikan laporan ini kalau boleh sebelum Parlimen akan datang bersidang.

"Kita ada tiga bulan tapi kita tak mahu nak mengambil masa terlalu panjang.

"Pada akhirnya, PAC hanya boleh membuat laporan kepada Parlimen dan memberikan cadangan. Kita tak ada kuasa lain," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

Azmi berkata, mesyuarat PAC yang diadakan tengah hari tadi turut memutuskan supaya lebih ramai individu dipanggil memberi penjelasan berhubung isu itu termasuk bekas menteri.

Katanya, PAC menyerahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjalankan siasatan dan pihaknya akan membantu jika diperlukan.

Beliau berkata, mesyuarat hari ini turut merangka soalan berkaitan undang-undang mengenai isu PKFZ bagi tujuan untuk diperjelaskan oleh pihak pendakwa raya.

"Kita harap akan dapat jawapan dalam tempoh dua minggu supaya PAC dapat melihat dan meninjau sejauh mana pihak tertentu telah melanggar undang-undang... di manakah yang boleh diteruskan," katanya.

Ketika ditanya sama ada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail perlu dipanggil untuk memberi keterangan berhubung penyelewengan dalam PKFZ, Azmi berkata, ia tidak perlu buat masa ini.

"Kita perlu dapatkan pandangannya dulu. Kalau kita berasa kita perlu dapat penjelasan, kita akan jemput beliau untuk beri penjelasan.

Minggu lalu, Timbalan Pengerusi PAC, Dr. Tan Seng Giaw berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan akan memanggil Peguam Negara bagi memberi keterangan berhubung penyelewengan yang didakwa berlaku dalam PKFZ.

Katanya, keterangan Peguam Negara amat diperlukan bagi mengesahkan mengenai nasihat perundangan yang diberikan kepada Kabinet pada masa itu supaya pengambilan tanah di Pulau Indah, Selangor dilakukan mengikut Seksyen 4 Akta Pengambilan Tanah (APT).

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain