Malaysia teliti beberapa perkara berkaitan jambatan ketiga - Semasa | mStar

Malaysia teliti beberapa perkara berkaitan jambatan ketiga

MELAKA: Malaysia sedang meneliti beberapa perkara sebelum sebarang keputusan dibuat mengenai cadangan pembinaan jambatan ketiga menghubungkan Malaysia dengan Singapura, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Beliau berkata penelitian itu termasuk dari segi kos pembinaan, daya maju projek dan kesan jangka panjang.

"Kita (Malaysia) akan mengadakan perbincangan selanjutnya (dengan Singapura) tentang beberapa isu yang perlu diberi fokus untuk diselesaikan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Melaka International School di sini, semalam.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini mengumumkan mengenai minat Singapura membina jambatan ketiga bersama Malaysia.

Najib dilaporkan berkata minat Singapura itu dilahirkan oleh Menteri Mentor republik berkenaan, Lee Kuan Yew pada pertemuan mereka di Putrajaya.

Nor Mohamed berkata sebuah jawatankuasa bersama antara Malaysia dan Singapura diwujudkan bagi melihat dan meneliti secara mendalam perkara-perkara berkenaan.

Beliau berkata setakat ini, Singapura nampaknya ingin juga menyelesaikan beberapa isu supaya kedua-dua pihak mencapai keputusan dalam keadaan menang-menang.

Berucap merasmikan sekolah itu, katanya model ekonomi baru akan terus memberi keutamaan terhadap bidang pendidikan di negara ini bagi melahirkan modal insan yang mampu memajukan negara.

Melalui pendidikan, menurutnya Malaysia telah membangun dengan begitu pesat termasuk jumlah rakyat miskin kini banyak berkurangan berbanding sejak negara mula mencapai kemerdekaan.

"Tidak ada negara lain yang tiaptiap tahun memberi peruntukan sebanyak 25 peratus daripada bajet untuk pendidikan dan melalui pendidikan kita dapat mengangkat rakyat dengan begitu banyak jumlahnya dari keadaan kemiskinan untuk menjadi profesional, kumpulan kelas sederhana dan hidup selesa," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain