Ali Rustam persoal pembangkang isu Eli

MELAKA: Isu gambar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan, Elizabeth Wong menjadi topik hangat yang dibangkitkan dalam persidangan DUN Melaka semalam.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mempersoalkan integriti pakatan pembangkang dalam isu itu sehingga menimbulkan bantahan daripada lima ADUN Pakatan Rakyat.

"Adakah tindakan yang betul bagi seorang wakil rakyat wanita tidur dengan teman lelaki Melayunya," kata Mohd Ali dan mengatakan PAS kini telah mula berkompromi dengan nilai-nilai keagamaan yang diperjuangkan parti itu disebabkan isu tersebut.

Wong telah meletakkan jawatannya sebagai ADUN Bukit Lanjan berikutan gambar separuh bogelnya yang tersebar di internet.

Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim meminta beliau untuk kembali bertugas.

Dalam responnya, Betty Chen (DAP-Kota Laksamana) membantah isu yang dibangkitkan Mohd Ali dengan mengatakan, dua isu tersebut adalah berasingan dan ia melibatkan parti politik yang berbeza.

MOhd Ali kemudiannya bertanya Chew sama ada beliau ada menonton video Wong yang dimaksudkan itu dan Chew menjawab, beliau tidak menontonnya.

Beliau mengulangi soalan itu kepada Chew beberapa kali sehingga seorang ADUN membalas:

"Mengapa anda begitu terpesona dengan Elizabeth Wong dan isu telanjang sehingga membangkitkannya beberapa kali?,"

Ketua Pembangkang, Goh Leong San kemudiannya bangun untuk membela Chew dengan mengatakan Mohd Ali telah melakukan gangguan seksual terhadap Chew dengan bertanyakan soalan itu sehingga Speaker Datuk Othman Muhamad seterusnya cuba meredakan ketegangan itu dengan mengatakan "beliau telah melihat video itu".

Hal itu menyebabkan Goh bertanya jika Mohd Ali telah melihat video itu yang kemudiannya dijawab yang beliau hanya "melihat satu video".

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain