Najib sedia bawa negara ke tahap lebih tinggi - Semasa | mStar

Najib sedia bawa negara ke tahap lebih tinggi

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengambil alih tugas nombor satu negara, mungkin berdepan dengan kesukaran, namun apa jua cabaran mendatang, laluan telah tersedia untuk anak sulung Perdana Menteri Malaysia kedua Tun Abdul Razak Hussein, memacu negara ke tahap yang lebih tinggi lagi.

Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada masa yang mencabar apabila ekonomi menuju kepada kemelesetan, dengan eksport dan pembuatan terjejas teruk oleh kelembapan ekonomi dunia.

Keadaan ekonomi semasa yang sukar memerlukan usaha Najib untuk membawa negara melalui masa yang tidak menentu ini.

Dengan latar belakang yang kukuh dalam ekonomi dan disokong oleh pasukan yang kuat, Najib boleh diharap dapat membawa Malaysia melalui krisis ekonomi dunia masa kini dan mencapai pertumbuhan yang lebih teguh dalam proses, kata penganalisis, ahli ekonomi dan tokoh korporat.

Najib, yang merupakan Menteri Kewangan, berjanji akan menggunakan kelembapan ekonomi global semasa untuk merangsang negara sehingga rangkaian nilai ekonomi dan untuk meliberalisasikan sektor perkhidmatan, mengurangkan penggantungan terhadap komoditi dan eksport minyak serta elektronik asas.

Dilahirkan pada 23 Julai, 1953 di Kuala Lipis, Pahang, Najib mendapat pendidikan di St John's Institution di Kuala Lumpur dan Malvern Boy's College di Worcestershire, England, sebelum memperoleh ijazah dalam Ekonomi Perindustrian daripada Universiti Nottingham.

Najib menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 6 Januari, 2004. Beliau sebenarnya memegang jawatan itu 47 tahun selepas pelantikan bapanya ke jawatan yang sama.

Hari ini, beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia keenam, dalam satu peralihan kuasa yang diatur rapi yang mengambil masa setahun.

Beliau mengambil alih jawatan itu daripada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang melepaskan jawatan berkenaan selepas lima setengah tahun berkhidmat.

Abdullah, 69, memilih Najib sebagai timbalannya tiga bulan selepas memegang jawatan sebagai Perdana Menteri berikutan persaraan Tun Dr Mahathir Mohamad, pada Oktober 2003.

Dr Mahathir berkhidmat sebagai perdana menteri keempat negara selama 22 tahun sejak 1981.

Najib secara rasminya dilantik sebagai Presiden Umno pada 26 Mac lepas pada Perhimpunan Agung parti yang memberi laluan kepada beliau untuk menjadi perdana menteri.

Sudah menjadi kebiasaan, Presiden Umno akan memegang jawatan sebagai perdana menteri negara sejak 1957.

Pada ucapan dasar terakhirnya sebagai presiden parti, Abdullah yang memegang jawatan itu sejak Oktober 2004, menyeru anggota Umno memberikan sokongan padu mereka kepada Najib dan membantu beliau membawa Malaysia ke tahap yang lebih tinggi.

Semasa menyambut baik peralihan kuasa itu, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), Datuk Badlisham Ghazali, berkata:

"Kami menanti kepimpinan baru di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak dan memerlukan bimbangan, kebijaksanaan dan arahan beliau dalam membawa Malaysia melalui peralihan dan mengharungi satu daripada persekitaran ekonomi yang sukar."

Beliau berkata MSC Malaysia, yang diasaskan Dr Mahathir, terus menikmati sokongan kukuh di bawah kepimpinan Abdullah setelah beliau membawa Malaysia ke era pengetahuan atau Kekonomi.

Najib, kata Badlisham, sentiasa menjadi pemacu teguh dalam membawa MSC Malaysia melalui pengumuman program Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB), dengan objektif meningkatkan kadar penembusan jalur lebar seluruh Malaysia.

"Kami percaya ICT mempunyai peranan penting dalam banyak bidang termasuk mewujudkan kekayaan dan pembangunan modal insan.

Kepentingan segera ialah bagi MSC Malaysia memacu pewujudan pekerjaan, peluang latihan, pembangunan industri kreatif dan penyumberan luar perkhidmatan sebagaimana yang disebutkan dalam bajet mini baru-baru ini yang dibentangkan oleh Datuk Seri Najib," katanya.

Sebagai pemacu kepada MSC, Badlisham berkata MDeC juga akan terus memberi sokongan kepada inisiatif negara untuk mengubah Malaysia kepada ekonomi yang berasaskan pengetahuan melalui ICT.

Semasa memetik Najib, beliau berkata:

"HSBB akan menjadi inisiatif infrastruktur utama negara yang akan membolehkan Malaysia meningkatkan daya saing ekonominya di rantau ini, membantu menarik FDI (pelaburan langsung asing) ke negara serta mempercepatkan agenda dan aspirasi teknologi tinggi dan ICT negara melalui peningkatan pengetahuan modal tenaga kerja."

Dengan memanfaatkan Inisiatif Jalur Lebar Negara, Najib juga telah mewujudkan Pasukan Petugas Kandungan Dalam Talian Bersepadu (ICON), yang dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara dengan Sekretariat bersama MDeC dan Unit Pemodenan Tabdiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), kata beliau.

ICON ditubuhkan untuk mempercepatkan bekalan kandungan tempatan dengan itu meningkatkan peluang kepada usahawan dan mewujudkan lebih banyak pekerjaan, membawa Malaysia kepada Kekonomi.

"Sejajar dengan usaha HSBb, Datuk Seri Najib juga memainkan peranan dalam membawa pelaburan asing untuk syarikat ICT besar mendirikan pangkalan di MSC Malaysia, menyediakan ribuan pekerjaan nilai tinggi kepada rakyat Malaysia dalam bidang ICT," katanya.

Pengarah urusan kumpulan BIMB Holdings Bhd, Johan Abdullah, berkata sebagai permulaan, pakej rangsangan RM60 bilion baru-baru ini perlu dipantau dengan teliti dan dilaksanakan secara berkesan, terbuka dan menyalurkan komunikasi yang konsisten kepada orang ramai mengenai usaha yang ingin dicapai.

"Najib perlu mendengar semua peringkat dalam sektor ekonomi (pengguna, pembekal, pembiaya dan sebagainya) dan mengadakan satu "penyelesaian kreatif" untuk meletakan Malaysia bukan hanya sebagai ekonomi yang kompetitif tetapi bernilai tinggi.

Johan berkata kini bukan persoalan sama ada boleh atau tidak Najib dapat mencapai sasaran ekonomi beliau.

"Apa yang lebih pentingnya, ialah kemampuan membawa mereka yang berkepentingan utama di semua peringkat untuk bergerak bersama dalam mencapai rangkaian nilai ekonomi.

Oleh itu, kemahiran dan kecekapan khusus dengan pemikiran kreatif perlu sentiasa diberikan keutamaan.

"Kita perlu membiasakan rakyat bahawa kita semua perlu melakukannya bersamasama untuk kelangsungan ekonomi kita untuk masa depan," kata Johan.

Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata ekonomi Malaysia diunjur mencatatkan kadar pertumbuhan negatif satu peratus hingga 1 peratus tahun ini dan kerajaan serta bank pusat telah melaksanakan langkah-langkah, seperti pakej perbelanjaan fiskal dan penurunan kadar faedah untuk merangsang ekonomi.

"Langkah ini diunjur mengambil masa untuk berkesan melalui ekonomi dan akan membuahkan hasil pada separuh kedua," kata Dr Zeti semasa mengumumkan Laporan Bank Negara Malaysia 2008, baru-baru ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Gadis nyaris dirogol lelaki bogel

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?