Kabinet Abdullah perlu letak jawatan, cadang Senator Akhbar Ali - Semasa | mStar

Kabinet Abdullah perlu letak jawatan, cadang Senator Akhbar Ali

KUALA LUMPUR: Seluruh barisan kabinet Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dicadang meletak jawatan sebagai langkah perubahan.

Senator Datuk Akbar Ali berkata ini bagi membolehkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang bakal dilantik sebagai Perdana Menteri memilih barisan kabinetnya sendiri.

"Kalau boleh saya sarankan seluruh kabinet Pak Lah letak jawatan bagi membolehkan Datuk Seri Najib melantik pasukan kabinet baru dengan 100 peratus kebebasan.

"Bukan kerana tanda hilang keyakinan kepada Perdana Menteri tetapi sebagai satu perubahan kepada kabinet baru," katanya ketika membahaskan usul Menjunjung Kasih Titah Ucapan Yang diPertuan Agong pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau juga berharap kabinet yang bakal dibentuk Najib akan dapat mengubat penyakit yang dihadapi rakyat iaitu hilang keyakinan yang kini menjadi "virus pembunuh".

"Oleh itu kita setuju dengan empat kriteria yang digariskan Datuk Seri Najib berhubung barisan kabinet iaitu setia, integriti, cekap dan berdedikasi. Lihat nanti bagaimana Najib dapat menggembeleng semua kebijaksanaan (beliau dan barisan kabinet baru)," katanya.

Beliau berharap dengan pelantikan Najib, sesuatu yang lebih baik dan suntikan baru akan berlaku kepada negara.

"Ramai di antara kita telahpun merasa harapan tinggi seolaholah ada rasa keramat yang baru, ada aura tersendiri. Saya jangka berlaku suntikan baru. Rakyat taruh harapan kepada Najib kerana beliau diyakini merupakan seorang pemimpin berwibawa," katanya.

Sementara itu, Senator Ahamat @ Ahamad Yusop pula mengharapkan barisan kepimpinan baru negara bersikap lebih kreatif dalam mentadbir negara dan menyelesaikan segala isu termasuk kegawatan ekonomi dan krisis kewangan.

"Tahun 2009 merupakan tahun yang amat genting lagi getir lantaran krisis ekonomi dunia yang melanda negara. Justeru, saya tuntut para pemimpin negara lebih berhemah agar negara tidak terjerumus ke lembah kehancuran," katanya.

Senator Tan Sri Mohamed Jins Shamsudin pula menyatakan sokongan penuh beliau kepada Najib yang bakal mengemudi negara.

"Saya memberikan sokongan tidak berbelah bagi kepada Najib yang akan menjadi Perdana Menteri keenam. Ini semua akan berlaku dalam masa terdekat," katanya. Persidangan Dewan disambung esok. BERNAMA

Artikel Sebelum

Inspektor polis diserang pengedar dadah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini