Kabinet Abdullah perlu letak jawatan, cadang Senator Akhbar Ali - Semasa | mStar

Kabinet Abdullah perlu letak jawatan, cadang Senator Akhbar Ali

KUALA LUMPUR: Seluruh barisan kabinet Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dicadang meletak jawatan sebagai langkah perubahan.

Senator Datuk Akbar Ali berkata ini bagi membolehkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang bakal dilantik sebagai Perdana Menteri memilih barisan kabinetnya sendiri.

"Kalau boleh saya sarankan seluruh kabinet Pak Lah letak jawatan bagi membolehkan Datuk Seri Najib melantik pasukan kabinet baru dengan 100 peratus kebebasan.

"Bukan kerana tanda hilang keyakinan kepada Perdana Menteri tetapi sebagai satu perubahan kepada kabinet baru," katanya ketika membahaskan usul Menjunjung Kasih Titah Ucapan Yang diPertuan Agong pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau juga berharap kabinet yang bakal dibentuk Najib akan dapat mengubat penyakit yang dihadapi rakyat iaitu hilang keyakinan yang kini menjadi "virus pembunuh".

"Oleh itu kita setuju dengan empat kriteria yang digariskan Datuk Seri Najib berhubung barisan kabinet iaitu setia, integriti, cekap dan berdedikasi. Lihat nanti bagaimana Najib dapat menggembeleng semua kebijaksanaan (beliau dan barisan kabinet baru)," katanya.

Beliau berharap dengan pelantikan Najib, sesuatu yang lebih baik dan suntikan baru akan berlaku kepada negara.

"Ramai di antara kita telahpun merasa harapan tinggi seolaholah ada rasa keramat yang baru, ada aura tersendiri. Saya jangka berlaku suntikan baru. Rakyat taruh harapan kepada Najib kerana beliau diyakini merupakan seorang pemimpin berwibawa," katanya.

Sementara itu, Senator Ahamat @ Ahamad Yusop pula mengharapkan barisan kepimpinan baru negara bersikap lebih kreatif dalam mentadbir negara dan menyelesaikan segala isu termasuk kegawatan ekonomi dan krisis kewangan.

"Tahun 2009 merupakan tahun yang amat genting lagi getir lantaran krisis ekonomi dunia yang melanda negara. Justeru, saya tuntut para pemimpin negara lebih berhemah agar negara tidak terjerumus ke lembah kehancuran," katanya.

Senator Tan Sri Mohamed Jins Shamsudin pula menyatakan sokongan penuh beliau kepada Najib yang bakal mengemudi negara.

"Saya memberikan sokongan tidak berbelah bagi kepada Najib yang akan menjadi Perdana Menteri keenam. Ini semua akan berlaku dalam masa terdekat," katanya. Persidangan Dewan disambung esok. BERNAMA

Artikel Sebelum

Inspektor polis diserang pengedar dadah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain