suria

Akibat samun RM2, bekas tentera TUDM di penjara setahun

KUALA LUMPUR: Akibat menyamun RM2 dan sebuah beg milik warga Myanmar, seorang bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dipenjara setahun setelah mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari.

Hakim Zainal Abidin Kamarudin menetapkan hukuman ke atas Sallehuddin Said berjalan dari tarikh dia ditangkap iaitu 17 Nov 2008.

Sallehuddin, 31, didakwa bersamasama seorang lagi yang masih bebas dengan niat bersama telah melakukan rompakan berkumpulan terhadap Israela, 16, iaitu wang tunai RM2 dan sebuah beg galas bernilai RM100.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di hadapan klinik Asia, Jalan Raja Laut, pada pukul 10.30 malam, 16 Nov 2008.

Bagi kesalahan itu, Salehuddin didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Sallehuddin yang turut didakwa di tempat dan masa yang sama atas kesalahan gagal menunjukkan kad pengenalan diri bagaimanapun tidak dijatuhkan sebarang hukuman sebaliknya hanya diberi amaran oleh Zainal.

Menurut fakta kes, Israela yang ketika itu berada di hadapan klinik Asia, Jalan Raja Laut telah ditahan Sallehuddin dan rakannya dengan salah seorang daripada mereka memperkenalkan diri sebagai anggota polis.

Mereka kemudian mengarahkan Israela menyerahkan wang, namun apabila menjawab tiada, Israela telah ditampar dimukanya dan RM2 diambil dari poket kanannya serta beg galasnya yang bernilai RM100 dilarikan.

Bagaimanapun, Sallehudin ditangkap setelah Israela membuat laporan kepada polis manakala seorang lagi rakannya masih bebas.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Fazril Sani Mohamed Fadzil manakala Sallehuddin diwakili peguambela A. Vasudevan.BERNAMA

Artikel Lain

Chelsea pecat pengurus Frank Lampard