Raja Petra gagal paksa Hakim Augustine tarikh diri - Semasa | mStar

Raja Petra gagal paksa Hakim Augustine tarikh diri

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan di sini hari ini menolak permohonan editor laman web 'Malaysia Today', Raja Petra Raja Kamaruddin agar Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk S. Augustine Paul menarik diri daripada mendengar rayuan habeas corpusnya.

Hakim Datuk Nik Hashim Nik Ab Rahman dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin dalam keputusannya berkata, mereka berpuas hati bahawa permohonan itu dibuat tanpa sebarang merit.

Terdahulu itu, sebelum mendengar permohonan itu, Hakim Augustine memberitahu mahkamah bahawa beliau mahu menarik diri dari prosiding tersebut.

Selepas beliau meninggalkan panel, peguam Raja Petra, Malik Imtiaz, memaklumkan bahawa permohonan itu tidak boleh didengar oleh dua hakim yang sedia ada atas alasan Seksyen 74 Akta Mahkamah Kehakiman memerlukan panel kehakiman dibarisi oleh tiga Hakim Mahkamah Persekutuan.

Mengenai persoalan itu, Hakim Nik Hashim berkata, mereka mempunyai kuasa untuk mendengar permohonan itu mengikut Seksyen 78 akta yang sama.

Malik, yang menyambung hujahannya, berkata, timbul bahaya ketidakadilan oleh Hakim Augustine jika dia duduk dalam panel untuk mendengar rayuan itu.

Katanya, Raja Petra telah memberi ulasan dalam beberapa artikel di Internet mengenai Hakim Augustine sebagai Hakim Mahkamah Tinggi dalam perbicaraan kes rasuah Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998.

Hakim Augustine, sebagai hakim Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan habeas corpus Raja Petra pada 2001 tetapi Mahkamah Persekutuan kemudian membebaskannya.

"Anak guam saya mempersoalkan integriti Hakim Augustine secara konsisten dan kini hakim itu mendengar kes ini. Jika mahkamah membenarkan rayuan (oleh Menteri Dalam Negeri) maka timbul tanggapan awam bahawa ini dilakukan secara sengaja.

"Hakim juga merupakan manusia biasa, mereka tidak kebal dari berat sebelah," kata Malik.

Selepas menolak permohonan itu, mahkamah kemudian menjemput Augustine untuk kembali semula ke panel untuk mendengar tiga lagi permohonan yang dikemukakan oleh Raja Petra.

Raja Petra telah memohon untuk sidang panel lima atau tujuh hakim bagi mendengar rayuannya atas alasan kes itu membabitkan isu-isu perlembagaan yang rumit.

Permohonan itu ditolak.

Permohonan bagi mengemukakan afidavit sampingan dalam rayuannya serta nota-nota prosiding perbicaraan kes fitnah yang sedang dilaluinya, di mana dibantah oleh Timbalan Pendakwa Raya Tun Majid Tun Hamzah, juga ditolak.

Malik kemudian memaklumkan kepada mahkamah bahawa Raja Petra mahu menarik rayuan balas.

Mahkamah kemudian menetapkan Isnin depan untuk mendengar hujahan dari peguam bagi pihak Menteri Dalam Negeri yang merayu keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 7 November lalu untuk membebaskan Raja Petra daripada tahanan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). BERNAMA

Artikel Sebelum

Polis ambil keterangan Elizabeth Wong

Artikel Berikut

Rayuan ditolak, Manoharan kekal di Kamunting

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain