Bukit Selambau juga senasib Changkat Jering, Behrang? - Semasa | mStar

Bukit Selambau juga senasib Changkat Jering, Behrang?

Kerusi Parlimen Bukit Gantang kini kosong berikutan ahli Parlimennya, Roslan Shaharum (kanan) meninggal dunia akibat serangan jantung Isnin lalu, manakala kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, kosong berikutan ADUNnya, V. Arumugam meletak jawatan.
Kerusi Parlimen Bukit Gantang kini kosong berikutan ahli Parlimennya, Roslan Shaharum (kanan) meninggal dunia akibat serangan jantung Isnin lalu, manakala kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, kosong berikutan ADUNnya, V. Arumugam meletak jawatan.

PETALING JAYA:Banyak pihak mula membuat andaian kemungkinan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau juga tidak akan menyaksikan pilihan raya kecil, tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mahu meneliti setiap dokumen sebelum mencapai keputusan mutakamad Jumaat ini.

Sambil menegaskan tidak "mengeruhkan keadaaan" dan "tidak boleh bercakap apa-apa lagi sekarang", ekoran andaian pelbagai pihak kini, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, setiap kekosongan yang wujud akan dilihat "kes demi kes" bagi menentukan kesahihan kerusi terbabit dikosongkan.

Ketika ditanya sama ada kemungkinan tiada pilihan raya kecil bagi DUN Bukit Selambau, Wan Ahmad memberitahu: "Saya tidak boleh bercakap tentang perkara itu... kita akan tengok berpandukan pada dokumen yang dilampirkan dan berasaskan pandangan penasihat undang-undang SPR."

"Saya tidak mahu mengeruhkan keadaan... SPR akan mengadakan mesyuarat. Saya belum melihat dokumen notis kekosongan kerusi (DUN Bukit Selambau), tetapi notis sudah pun diterima," kata beliau ketika dihubungi hari ini.

Notis itu diterima semalam dan difahamkan salinan asal sudah dihantar ke pejabat SPR di Putrajaya hari ini.

Semalam, Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu`adzam Shah dilaporkan ingin mendengar sendiri daripada V. Arumugam berhubung peletakan jawatan beliau.

Setiausaha Sulit Sultan Kedah, Datuk Wira Syed Unan Mashri Syed Abdullah berkata, Sultan Kedah telah menitahkan pejabatnya supaya Arumugam dipanggil menghadap ke istana berikutan spekulasi bahawa wakil rakyat itu yang mahu meletak jawatan sebagai ADUN Bukit Selambau dan exco negeri.

"Kami tidak dapat menghubunginya. Bagaimanapun, kami menerima surat daripada Arumugam yang menyatakan hasrat beliau untuk keluar," katanya.

Jumaat ini SPR juga akan menentukan tarikh pilihan raya kecil bagi kawasan Parlimen Bukit Gantang yang kosong ekoran kematian Roslan Shaharum dari PAS dan Pakatan Rakyat.

Sehubungan itu, Wan Omar berkata, apa yang diputuskan oleh SPR membabitkan kerusi DUN Changkat Jering dan Behrang di Perak minggu lalu tidak seharusnya akan mempengaruhi keputusan membabitkan Bukit Selambau yang terletak di Kedah.

"SPR akan mengkaji semua dokumen yang dikemukakan mengikut undang-undang dan merit sebelum membuat keputusan yang memuaskan," katanya lagi.

Wan Omar berkata, berdasarkan laporan media beliau juga difahamkan bahawa surat letak jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Selambau, Arumugam diterima pejabat Menteri Besar Kedah menerusi wakilnya.

Selain kedudukan ADUN, Arumugam juga meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna, Perpaduan dan Masyarakat India Kedah.

Malam kelmarin, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata peletakan jawatan Arumugam disebabkan beliau mendakwa tidak tahan dengan ugutan pelbagai pihak supaya meninggalkan Pakatan Rakyat.

"Ugutan itu termasuklah termasuklah kononnya terdapat individu tertentu yang mewakili pemimpin Barisan Nasional (BN) menawarkan habuan RM5 juta supaya beliau melompat parti.

Peletakan jawatan itu yang berkuat kuasa serta-merta, dimaklumkan melalui surat yang dihantar Arumugam kepada Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah; Azizan dan Speaker DUN Kedah, Datuk Dr Isa Ismail petang kelmarin.

Minggu lalu, SPR memutuskan kedua-dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak, Mohd. Osman Jailu dan Jamaluddin Mohd Radzi - dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan kini wakil rakyat Bebas - yang dilaporkan meletak jawatan pada 1 Februari lalu, masih sah sebagai wakil rakyat.

Dengan itu, SPR mengisytiharkan tidak wujud kekosongan bagi kedua-dua kerusi berkenaan.

SPR memutuskan demikian ekoran wujudnya keraguan dalam surat letak jawatan yang dikemukakan oleh Speaker DUN Perak.

Menurut SPR, wujud keraguan terhadap surat-surat peletakan jawatan oleh penyandang kerusi berkenaan yang telah dikemukakan oleh Speaker DUN Perak.

"Satu surat mengatakan mereka meletak jawatan dan satu lagi surat daripada orang yang sama mengatakan mereka tidak meletak jawatan.

"Jadi, ini teleh menimbulkan keraguan kepada SPR untuk menerima surat peletakan jawatan tersebut," kata Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusuf minggu lalu.

Tambah Abdul Aziz, memandangkan kedua-dua penyandang kerusi berkenaan juga secara "sedar telah mengesahkan bahawa surat-surat berkenaan tidak berkuasa, oleh yang demikian SPR memutuskan bahawa berhubung dengan kedudukan kerusi-kerusi bagi Changkat Jering dan Behrang, SPR tidak dapat menggunakan kuasa di bawah Perkara 36(5) Perlembagaan Negeri Perak dalam memastikan wujud kekosongan luar jangka bagi kedua-dua kerusi berkenaan."

Dalam kes Bukit Selambau, Arumugam belum menafikan kandungan surat yang diterima oleh Menteri Besar Kedah setakat ini.

Arumugam kini berada di Chennai, India sejak kelmarin.

Artikel Sebelum

BN nafi tawar Arumugam RM5 juta

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain