Mufti Perlis UMNO perlu bentuk Majlis Ulama sendiri - Semasa | mStar

Mufti Perlis UMNO perlu bentuk Majlis Ulama sendiri

PETALING JAYA: Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin mencadangkan agar Umno mengambil langkah berani dengan menubuhkan Majlis Ulama parti berkenaan.

Beliau membuat cadangan tersebut kerana ingin melihat parti tersebut kembali kepada landasan yang betul.

"Saya akui hakikat yang sukar untuk dinafikan oleh sesiapa pun adalah UMNO pada hari ini begitu tenat dengan berbagai penyakit yang tidak putus mengunjungi tubuh parti itu.

"Sebagai seorang rakyat dan pengkaji Islam, saya rasa beberapa cadangan perlu dikemukakan kepada UMNO, mudah-mudahan penyakitnya itu boleh diubati.

"Cadangan ini perlu dibuat di atas sebab di tangan parti tersebut masih ada kuasa pemerintahan yang mana pergolakannya akan memberi kesan kepada sekelian rakyat," jelas mufti yang mengesahkan persaraan beliau baru-baru ini.

Menurut beliau, parti tersebut perlu kembali kepada landasan yang betul bagi menyelamatkan umat Islam yang berada dalamnya.

"Saya dengan ini mencadangkan agar UMNO mengambil langkah berani dengan menubuh Majlis Ulama parti berkenaan. Namun, penubuhan itu bukan sekadar mengujudkan sebuah replika tanpa fungsi, sebaliknya hendaklah Majlis Ulama tersebut berperanan membimbing perjalanan parti selaras dengan kehendak Islam dalam segala aspek," katanya.

Tokoh agama yang seringkali lantang menyuarakan pendapatnya yang berani itu percaya tokoh-tokoh agamawan yang jujur, amanah dan progresif yang cintakan parti itu perlu diberi kebebasan untuk membetulkan UMNO.

"Sekali gus kemelayuan UMNO itu akan kelihatan begitu terikat dengan prinsip-prinsip Islam secara syumul. Jika tidak, dengan pergolakan yang ada sekarang UMNO akan terus kehilangan ruh Islami.

"Sebaliknya, ia akan menjadi padang perlumbaan kuasa yang sebahagian besar mereka bercita-cita mengaut kekayaan harta," katanya lagi.

Tambah Asri, dengan wujudnya Majlis Ulama yang progresif, diharapkan ahli-ahli UMNO sentiasa berada dalam disiplin dan diberi kesedaran tentang tanggungjawab kuasa adalah bagi melaksanakan amanah Allah dengan bijaksana dan jujur.

"Hendaklah dipastikan bahawa Majlis Ulama itu didokongi oleh mereka yang tidak takut melainkan Allah, bukan ulama fulus yang dalam sejarah UMNO telah banyak merosakkannya," kata Asri.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain