UTHM Akan Tawarkan Kursus Kejuruteraan Lokomotif Mulai Julai 2011 - Kampus | mStar

UTHM Akan Tawarkan Kursus Kejuruteraan Lokomotif Mulai Julai 2011

BATU PAHAT: Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) merancang memperkenalkan program Kejuruteraan Kereta Api di kampus baru di Kluang bermula Julai 2011.

“UTHM bakal menjadi universiti pertama mewujudkan program tersebut di Asia Tenggara,” kata Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Mohd Noh Dalimin.

"Kami juga telah berbincang dengan Universiti Sheffield Hallam, England untuk mewujudkan program kerjasama bagi membolehkan penuntut menerima dua Ijazah Sarjana iaitu dari UTHM dan Sheffield Hallam”, katanya yang berpendapat program ini dapat melahirkan tenaga tempatan untuk mengisi jawatan jurutera kereta api profesional.

Katanya lagi, penawaran kursus ini juga selari dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan kereta api antara sistem pengangkutan utama di negara ini.

Menurut Prof Dr Mohd Noh, kepakaran ini juga diperlukan untuk memenuhi keperluan pasaran di Asia Barat.

Prof Dr Mohd Noh menambah, UTHM menyasarkan pengambilan pertama seramai 50 penuntut bagi melahirkan jurutera kereta api seiring potensi besar bidang ini terutamanya dengan kewujudan landasan kereta api elektrik berkembar nanti.

Sehubungan itu, beliau berkata, Kluang dipilih kerana daerah itu mempunyai landasan kereta api yang beroperasi apatah lagi kedai kopi di stesen kereta api Kluang telah menjadi ikon kepada daerah itu dan ia juga berdekatan dengan kampus induk di Parit Raja.

"Kewujudan program ini juga dilihat seiring dengan ikon daerah itu selain kepentingan utama untuk menjalani pengajian secara praktikal di landasan kereta api setelah perbincangan dijalankan dengan Kementerian Pengajian Tinggi dan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)," ujar beliau.

Artikel Sebelum

UIA Menang 26 Anugerah Di Persidangan BioMalaysia

Artikel Berikut

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia