Cucur Udang

Cucur Udang

BAGI sesetengah orang, cucur udang tidak perlukan resipi untuk disediakan kerana hanya campurkan semua bahan yang diinginkan dan digoreng. 


Tetapi jangan pula lupa, ada juga yang tidak tahu langsung cara menyediakan sebarang kuih atau juadah, walaupun semudah cucur udang. 

Jadi, untuk tatapan pihak yang berkenaan sahaja, mStar Ramadan paparkan resipi cucur udang yang sesuai untuk hidangan pembuka selera. Ia lebih enak jika dimakan bersama sos cili, kuah kacang, kari atau sambal tumis.


Cucur Udang


Bahan:

600gm tepung gandum

300gm udang bersih ( sederhana besar)

50 gm taugeh

700-750 ml air

sedikit garam

*air dan garam disatukan*

1 biji telur

Sedikit serbuk kunyit

7 ke 10 tangkai tangkai daun kucai

minyak masak

Cara:
Udang dan taugeh dibersihkan terlebih dahulu. Daun kucai dipotong I inci panjang. Taugeh dibuang kulit hitam dan ekornya. Satukan tepung gandum, serbuk kunyit dan telur ke dalam mangkuk adunan. Masukkan taugeh, udang, dan daun kucai. Gaulkan sehingga rata. Tuangkan air dan kacaukan sehingga adunan itu menjadi sebati. Panaskan minyak masak dalam kuali Kemudian gunakan senduk untuk menyenduk adunan dan masukkan ke dalam minyak untuk dipanaskan seketika. Setelah senduk panas anda bolehlah sendukkan adunan tepung dan pastikan ada udang diatas adunan ataupun anda letakkan udang diatas adunan tepung sebelum digoreng. Goreng kuih cucur udang ini sehingga tanggal dari senduk. Biarkan ianya kelihatan kekuningan kemudian alihkan sebelum diangkat. Cucur Udang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ayam Goreng Masak Halia

Artikel Lain