Ayam Padang - Jamu Selera | mStar

Ayam Padang

ASALNYA masakan yang dinamakan padang secara tidak langsung akan dianggap resipi dari seberang. 

Bagaimanapun, bagi penyampai berita Buletin Utama TV3, Azwaliza Azman, apa sahaja juadah boleh diubahsuai untuk menghasilkan hidangan mengikut citarasa tersendiri, seperti menu Ayam Padang ini.

Bahan-bahan:

Ayam
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Serai
Cili Boh
Serbuk Kunyit
Santan
Garam
Lada Hitam
Daun Kunyit
Daun Limau

Bahan yang perlu dikisar:

Labu Bawang Besar
Bawang Putih
Serai

Caranya:

Tumis dua sudu cili boh bersama bahan yang dikisar. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak. Tambah satu sudu serbuk kunyit dan santan.
Letak garam secukup rasa & biarkan seketika sehingga ayam benar-benar masak dan sebati dengan bumbu. Masukkan daun kunyit dan daun limau. Siap dihidangkan.

Ramadan , ayam padang

Artikel Sebelum

Murtabak Mini

Artikel Berikut

Cendawan Brokoli Masak Sos Tiram