Menakjubkan! Dalam tempoh 48 jam, bangunan kosong ‘bertukar rupa’ menjadi hospital dilengkapi 1,000 katil - Dunia | mStar

Menakjubkan! Dalam tempoh 48 jam, bangunan kosong ‘bertukar rupa’ menjadi hospital dilengkapi 1,000 katil

Bangunan kosong ‘bertukar rupa’ menjadi hospital dilengkapi 1,000 katil dalam masa 48 jam di bandar berhampiran Wuhan. Foto: Metro

SEBUAH hospital baharu khusus untuk merawat pesakit koronavirus kini sudah dibuka di sebuah bandar berhampiran Wuhan, lokasi bermulanya wabak berbahaya itu.

Hospital berkenaan, Pusat Perubatan Serantau Dabie Mountain mampu menempatkan 1,000 buah katil.

Ia mula menerima pesakit pada malam Selasa.

Menakjubkan, bangunan kosong itu 'bertukar rupa' menjadi sebuah hospital dalam tempoh 48 jam selepas hampir 500 pekerja pembinaan termasuk juru elektrik bertungkus lumus bekerja.

Pada asalnya hospital tersebut dijadualkan dibuka pada bulan Mei tetapi dek kerana jumlah pesakit akibat wabak berbahaya itu semakin meningkat, para pekerja berjaya menyiapkannya lebih awal.

Pihak berkuasa tempatan pada mulanya mengumumkan mengenai perkara itu pada Jumaat, dan kerja-kerja pembinaan bermula pada hari Sabtu.

Pada Selasa, bangunan tersebut telah dilengkapi dengan bekalan air, elektrik dan internet, dan bersedia untuk menerima pesakit.

Di Wuhan sendiri, kerja-kerja pembinaan sebuah hospital besar sedang giat dijalankan, di mana ia bertujuan untuk menangani wabak koronavirus.  - Metro.co.uk

Wuhan , koronavirus , hospital

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain