China Mulakan Misi Buru Makhluk Asing - Dunia | mStar

China Mulakan Misi Buru Makhluk Asing

FAST dibina dengan kos RM560 juta sejak 2011 dengan misi mencari makhluk asing dan kajian bidang astronomi. - AGENSI

BEIJING: Misi China untuk mencari makhluk asing akan bermula pada minggu ini sebaik-baik sahaja teleskop radio terbesar di dunia beroperasi sepenuhnya.

Teleskop Radio Apertur Sfera 500M (FAST) dibina dengan kos 140 juta pound (RM560 juta), terletak di antara kawasan pergunungan di wilayah Guizhou.

FAST mengatasi saiz teleskop di Pusat Pemantauan Arecibo di Puerto Rico dengan kadar sensitiviti dua kali ganda dan memilik pemantul seluas 30 buah padang bola.

Kerajaan China akan menggunakan kemudahan tersebut untuk mencari tanda-tanda hidupan di luar bumi selain memantau pulsar jarak jauh iaitu neutron bintang yang dipercayai ada kaitan dengan letupan supernova.

Menurut Pengarah Pusat Pemantauan Astonomi Kebangsaan (NAO), Yan Jun, teleskop itu menunjukkan tahap keupayaan bidang astronomi China yang bertaraf dunia.

Yan Jun berkata, berdasarkan ujian yang dilakukan sebelum pelancaran, pihaknya mengesan gelombang elektromagnetik yang tercetus oleh pulsar dengan jarak lebih 1,300 tahun cahaya.

Saintis China sebelum ini menghabiskan masa selama enam dekad untuk memburu makhluk asing dan harapan tersebut diletakkan pada teleskop FAST.

Bulan lalu, satu isyarat kuat dikesan oleh teleskop milik Rusia yang digunakan untuk mengesan isyarat asing, sekali gus mencetuskan minat dalam kalangan saintis untuk mengkajinya.

Pembinaan FAST bermula sejak 2011 dan kira-kira 10,000 penduduk yang tinggal dalam lingkungan kawasan lima kilometer dari teleskop itu dipindahkan bagi mewujudkan persekitaran yang senyap untuk pemantauan.

Malah alat telekomunikasi termasuk telefon perlu dipadamkan apabila memasuki kawasan tersebut.

Teleskop , China , Makhluk Asing

Artikel Sebelum

Panda Gergasi Betina Dilahirkan Di Jepun

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain