MH17: Mungkin Tak Semua Mayat Dapat Ditemui - Rutte - Dunia | mStar

MH17: Mungkin Tak Semua Mayat Dapat Ditemui - Rutte

Rutte (depan) dan Abbott menanam pokok silver birch ketika lawatan kerja dua hari ke Australia.
CANBERRA: Kemungkinan tidak semua mayat mangsa tragedi MH17 boleh ditemui, itulah pengakuan yang dibuat Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte pada Jumaat malam.


Rutte bagaimanapun memuji profesionalisme ditunjukkan pasukan itu serta pegawai pertahanan Australia kerana kepantasan bertindak dan menangani situasi itu.

Namun beliau mengakui walaupun mereka semua bertungkus-lumus membuat yang terbaik, pasti akan ada mayat mangsa yang tidak dapat dikembalikan kepada keluarga masing-masing.

“Masih banyak yang belum ditemui. Kami masih berusaha keras mencari semua sisa mayat.

“Seboleh-bolehnya kami mahu mengembalikan mereka semua kepada keluarga tersayang, namun hakikatnya kami mungkin tidak dapat berbuat demikian. Apa yang pasti kami tetap akan berusaha,” katanya.

Rutte berkata demikian selepas beliau dan Perdana Menteri Australia, Tony Abbott menemui 600 rakyat Australia yang terbabit dalam usaha mencari mayat mangsa tragedi 17 Julai lalu itu.

Pertemuan itu diadakan sempena lawatan bersama kedua-dua pemimpin negara itu ke ibu pejabat Jabatan Hal Ehwal Luar dan Perdagangan di sini.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada pasukan Australia yang terbabit dalam usaha mencari dan menyelamat sejurus selepas kejadian berlaku.


MH17 , Rutte , Abbott , Australia

Artikel Sebelum

AS Tambah Tentera Perangi IS

Artikel Berikut

Jokowi Kini Bersedia Untuk Tidak Popular

Artikel Berkaitan

Video Baharu MH17 Ditembak Jatuh

Lebih Artikel

Harga petrol, diesel naik!