Untung Bersih Toyota Untuk Sembilan Bulan Cecah AS$15 Bilion - Dunia | mStar

Untung Bersih Toyota Untuk Sembilan Bulan Cecah AS$15 Bilion

TOKYO: Toyota pada Selasa memaklumkan yang ia kini kearah memecah rekod keuntungan bersih tahunan ekoran kejayaan membuat untung bersih dalam tempoh sembilan bulan kepada AS$15 bilion.

Sebahagian besar daripada keuntungan itu disumbangkan oleh jualan globalnya.

Toyota yang masih memegang gelaran sebagai pembuat kenderaan nombor satu dunia dari segi jualan unit membuat untung bersih sebanyak AS$15 bilion sejak April lalu.

Pengarah Urusan Toyota, Takuo Sasaki berkata, usaha dan strategi pemasaran yang betul telah membolehkan mereka meningkatkan hasil jualan di samping langkah-langkah pengurangkan kos yang dilakukan dengan kerjasama semua pembekal.

Bulan lalu, Toyota sekali lagi memegang gelaran pengeluar kereta nombor satu dunia bagi tahun 2013 dengan jualan sebanyak 9.98 juta unit kenderaan menewaskan Volkswagen dari Jerman dan General Motors (GM) dari Amerika Syarikat.

Toyota menyasarkan untuk memecah rekod sebagai pengeluar kenderaan yang pertama berjaya mencapai jualan sebanyak 10 juta unit tahun ini.

Toyota mengambil alih kedudukan GM sebagai pengeluar kereta nombor satu dunia sejak tahun 2008 tetapi kehilangan status tersebut pada 2012 apabila Jepun dilanda gempa yang kuat dan malapetaka tsunami yang menjejaskan rangkaian bekalan bahan mentahnya.

Artikel Sebelum

Tiga Dipenjara Bakar 'Lelaki Gay'

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain