Jumlah Kematian Akibat Banjir Di Filipina Meningkat - Dunia | mStar

Jumlah Kematian Akibat Banjir Di Filipina Meningkat

Mangsa banjir terpaksa menggunakan rakit untuk memudahkan pergerakan merentasi banjir Bandar Butuan, Agusan di selatan Mindanao
Mangsa banjir terpaksa menggunakan rakit untuk memudahkan pergerakan merentasi banjir Bandar Butuan, Agusan di selatan Mindanao

MANILA: Jumlah kematian mangsa banjir yang terkorban di Filipina semakin meningkat dan menyebabkan ramai penduduk mulai meninggalkan penempatan masing-masing.

Pejabat Pertahanan Awam melaporkan hampir 13,000 orang telah meninggalkan kediaman mereka di beberapa pulau di selatan Mindanao dalam tempoh masa 24 jam.

Hujan yang melanda negara itu pada tahun ini adalah paling dasyat pernah berlaku.

Pejabat kaji cuaca negeri berkata sistem cuaca di luar pantai timur Filipina melaporkan hujan yang turun telah bertukar menjadi ribut tropika dan akan melanda pantai Mindanao serta boleh membahayakan penduduk di Agusan.

Jurucakap kerajaan Filipina Reynaldo Balido menegaskan bahawa mereka telah memberi amaran kemungkinan tanah runtuh dan banjir kilat akan melanda Filipina.

Taufan Haiyan yang berlaku bulan November lalu telah mengorbankan seramai 8,000 penduduk dan mnyebabkan empat juta penduduk kehilangan tempat tinggal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pesawat Tentera German Terhempas, Dua Cedera

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain