Puncak Tertinggi New Zealand Mengecil

WELLINGTON: Puncak tertinggi New Zealand, Gunung Cook, yang menarik perhatian pendaki dari seluruh dunia, semakin mengecil, menurut juruukur yang mengesan ia menyusut sebanyak 30 meter.

Gunung Cook, pada masa ini mempunyai ketinggian 3,754 meter tetapi menurut satu kajian telah menetapkan 3,724 meter.

Penyelidik Sekolah Kerja-Kerja Mengukut Kebangsaan, Pascal Sirguey berkata, pengecilan itu disebabkan oleh pembentukan semula litupan ais di gunung itu ekoran runtuhan ais pada 1991.

"Keadaan itu menyebabkan liputan ais terhakis sejak lebih 20 tahun," kata Sirguey sewaktu mendedahkan penemuannya itu pada Khamis.

"Sementara kesan daripada perubahan iklim juga mempengaruhi keadaan itu, yang mungkin sebagai satu kejadian perubahan dalam geomorfologi di gunung itu." - AFP

Artikel Sebelum

Puncak Tertinggi New Zealand Mengecil

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain