Presiden Baru Korea Selatan Hadapi Ujian Pertama Berhadapan Korea Utara - Dunia | mStar

Presiden Baru Korea Selatan Hadapi Ujian Pertama Berhadapan Korea Utara

SEOUL: Presiden wanita pertama Korea Selatan Park Geun-Hye akan berjuang untuk memenuhi ikrar pada pilihan raya akan memulihkan semula hubungan dengan Korea Utara yang membangkitkan kemarahan global atas pelancaran roket Pyongyang baru-baru ini, kata penganalisis Khamis.

Park yang juga merupakan anak perempuan bekas tentera pemerintah Park Chung Hee, memenangi pilihan raya dengan kemenangan tipis tetapi bersejarah pada Rabu iaitu sebagai presiden wanita pertama di negara tersebut.

Cabaran utama beliau adalah untuk menangani isu-isu seperti memulihkan kelembapan ekonomi, mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan membiayai beban yang semakin meningkat.

Namun, tumpuan antarabangsa adalah ingin melihat pendirian beliau terhadap Korea Utara apabila Majlis Keselamatan PBB sedang berjuang untuk mencari kata sepakat bagi mengambil tindakan atas pelancaran roket minggu lepas.

Pelancaran roket tersebut, dilabel sebagai misi satelit aman oleh Korea Utara dan telah dikutuk oleh kebanyakan masyarakat antarabangsa sebagai ujian peluru berpandu yang melanggar resolusi PBB.

Semasa kempen, Park dengan dasar tegas berbeza dengan dasar bekas Presiden Lee Myung-Bak dan melihat keperluan mereka untuk penglibatan yang lebih besar dengan Korea Utara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Presiden Iraq Berlepas Ke Jerman Untuk Rawatan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain