Muzium Louvre Perkenal Galeri Kesenian Islam

PARIS: Muzium Louvre di sini pada Khamis memperkenalkan bangunan baru dan galeri bernilai hampir AS$130 juta yang bakal menempatkan bahan kesenian Islam.

Bangunan yang ditempatkan di tepi (sayap baru) Muzium Louvre mengetengahkan ciri-ciri binaan serangga pepatung menggunakan jubin sama yang digunakan pada masjid Damsyik, Syria.

Ia turut menampilkan reka cipta bangunan sedia ada dari dunia Islam sumbangan pemerintah Maghribi, Raja Mohammed Keenam serta yayasan Putera Waleed Bin Talal dari Arab Saudi.

Jabatan Kesenian Islam Louvre akan menempatkan lebih daripada 18,000 penemuan Louvre, bertujuan meningkatkan kefahaman budaya di samping merapatkan jurang antara dunia Islam dan Barat.

Pengarah Louvre, Henri Loyrette berkata, galeri itu akan mempamerkan “wajah-wajah tamadun”.

Louvre antara ikon Paris yang terkenal berikutan inovasi pembinaan bangunan muzium berbentuk piramid sejak 20 tahun lalu yang berasaskan kaca.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

132 Banduan Lari dari Penjara Mexico

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain