Sektor Pembinaan India Tidak Terjejas Akibat Kelembapan Ekonomi - Dunia | mStar

Sektor Pembinaan India Tidak Terjejas Akibat Kelembapan Ekonomi

NEW DELHI: Industri pembinaan India terus mencatat pertumbuhan dalam semua segmen walaupun berlaku kelembapan ekonomi, demikian menurut hasil Kajian Pembinaan India oleh The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Kajian itu mendapati tempoh 12 bulan akan datang sangat baik walaupun kos dan kekurangan tenaga kerja mahir menimbulkan kekangan.

"Beban kerja di kebanyakan bahagian dalam industri semakin meningkat walaupun ekonomi perlahan serta pertumbuhan sederhana dalam keluaran industri, berdasarkan data rasmi," katanya.

Keluaran dalam negara kasar India berkembang 5.5 peratus pada suku yang berakhir Jun, paras terendah dalam tempoh tiga tahun.

Dalam kenyataan ketua pegawai eksekutif Hirco Development, V. Suresh berkata, industri pembinaan diunjurkan berkembang dalam sektor hartanah dan infrastruktur pada separuh kedua 2012.

"Segmen perumahan, peruncitan, penjagaan kesihatan, jalan, tenaga dan pengangkutan dijangka mencatat pertumbuhan antara 10 dan 15 peratus berbanding separuh pertama, dengan perbelanjaan pembinaan dalam tangan sebanyak US$75 bilion," katanya.

Pengarah Urusan serantau Sweett Group, Sateeshkumar Ranganathan berkata, sentimen dalam pasaran pembinaan terus positif dan terdapat trend peningkatan untuk penggunaan mekanisme berdasarkan kekurangan kemahiran dalam industri yang semakin besar.

Kajian itu bagaimanapun mendapati kebimbangan semakin meningkat membabitkan tahap keuntungan yang semakin meningkat dalam tempoh itu.

Sektor pembinaan kini mahu meningkatkan harga bagi mengimbangi peningkatan kos input yang cuba ditangani oleh industri berkenaan, katanya.

Kurang permintaan, perancangan, isu kawal selia dan akses kepada pembiayaan, merupakan faktor penting yang diketengahkan, selain kekurangkan pekerja yang merupakan halangan paling kritikal.

Ketua Eksekutif Paharpur Business Centre, Kamal Meattle berkata, kekurangan tenaga pekerja pada tahap tertentu mungkin menjejaskan sentimen pasaran.

Tempoh 12 bulan yang akan datang sangat penting dari segi mengekalkan keseimbangan beban kerja serta tenaga kerja, katanya.

RICS ialah badan profesional kawal aturan utama dunia bagi piawaian dan kelayakan dalam isu-isu tanah, hartanah, pembinaan dan isu berkaitan alam sekitar.

Artikel Sebelum

S&P Turunkan Penarafan Kredit Qantas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain