Bekas Jutawan Allen Stanford Dihukum 110 Tahun Penjara - Dunia | mStar

Bekas Jutawan Allen Stanford Dihukum 110 Tahun Penjara

Allen Stanford
Allen Stanford

HOUSTON: Bekas jutawan Allen Stanford, pada Khamis, dihukum 110 tahun penjara kerana menjalankan skim bernilai $7 bilion daripada wang yang dicuri daripada pelabur untuk membiayai gaya hidup mewah di Caribbean.

Hakim Daerah AS David Hittner berkata tindakan Stanford adalah antara "penipuan jenayah penipuan paling mengerikan" dan pelabur yang kehilangan wang berkata jenayah yang dilakukan Stanford adalah lebih buruk daripada Bernard Madoff, seorang lagi perancang skim Ponzi.

Pada bulan Mac, Stanford telah disabitkan dengan 13 tuduhan termasuk penipuan dan konspirasi kerana menjual sijil deposit daripada banknya di Antigua kepada beribu-ribu pelabur di AS dan Amerika Latin.

Beliau telah membelanjakan sebahagian hasil itu di atas kapal layar, untuk teman wanita, menaja kejohanan kriket dan untuk tujuan lain lain yang menggambarkan gaya hidup mewah.

Stanford menafikan melakukan penipuan atau menjalankan skim Ponzi dan, dalam keterangannya selama 40 minit, beliau menyalahkan kerajaan AS yang katanya merosakkan perniagaan dan beliau mempunyai aset yang mencukupi untuk membayar balik kepada pendeposit.

"Mereka memusnahkannya dan kemudian bertindak seolah-olah tiada apa-apa," katanya.

Pendakwa, William Stellmach memberitahu hakim: "Ini adalah seorang lelaki yang benar-benar tidak pernah menyesal. Beliau menipu mangsanya hidup-hidup."

Salah seorang mangsa, Angela Shaw, berkata Stanford mendekati guru-guru bersara, golongan veteran dan pekerja kilang, tidak seperti Madoff, yang mensasarkan golongan kaya.

"Dia mencuri lebih daripada berjuta-juta. Dia mencuri kehidupan kita sedangkan kita mengenali mereka," kata Shaw.

Madoff mengaku bersalah pada Mac 2009 kerana menjalankan skim Ponzi dan sedang menjalani hukuman penjara 150 tahun.

Perancang skim Ponzi ketiga, ahli perniagaan dari Minnesota, Tom Petters, sedang menjalani hukuman penjara untuk tempoh 50 tahun terhadap skim bernilai $3.65 bilion.

Semasa perbicaraan selama enam minggu awal tahun ini, juri mendengar bagaimana Bank Antarabangsa Stanford di Antigua mengeluarkan sijil deposit.

Pelanggan di AS dan Amerika Latin telah dijanjikan dengan pelaburan yang selamat, mudah cair, tetapi Stanford telah melaburkan wang itu dalam hartanah, dan syarikat-syarikat ekuiti swasta.

Beliau juga menghabiskan dana dengan membina gaya hidup mewah untuk dirinya dan isterinya, kanak-kanak dan teman wanita.

Beliau memiliki kapal layar, rumah-rumah besar di Florida dan Caribbean dan membelanjakan berjuta-juta dolar mempromosikan sukan kriket di pulau Antigua.

Dalam memo kepada mahkamah minggu lepas, pendakwaraya berkata Stanford menggunakan jet peribadi firma untuk menerbangkan tukang jahit dari Bergdorf Goodman di New York ke Antigua untuk mengambil ukuran. - REUTERS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain