suria

Nak minyak wangi tahan lebih lama? Cuba 5 cara mudah ini, senang je!

Mengetahui cara-cara menyimpan minyak wangi dengan betul akan membuatkan aromanya tahan lebih lama.

SALAH satu barang wajib yang setiap orang pasti ada adalah minyak wangi atau perfume.

Ini kerana minyak wangi memainkan peranan yang sangat penting kepada individu tanpa mengira latar belakang atau profesion untuk tampil lebih yakin, bersemangat dan segar.

Bagaimanapun adalah sesuatu yang sangat merugikan jika anda berhabis wang membeli minyak wangi, namun baunya tidak tahan lama gara-gara tidak pandai menyimpannya dengan kaedah yang betul.

ARTIKEL BERKAITAN: Masalah jerawat tidak berkesudahan? Ini 5 tip cuci wajah guna cuka epal 

ARTIKEL BERKAITAN: Masalah siku, lutut hitam? 5 kaedah ini boleh bantu anda... hanya guna bahan semulajadi

Berikut adalah tip yang boleh anda jadikan panduan agar minyak wangi tahan lebih lama, sekaligus boleh menjimatkan wang supaya tidak perlu selalu membeli pewangi yang baru.

1) Elakkan menyimpan minyak wangi di tempat yang lembap

Memang mudah untuk kita menyimpan minyak wangi bersekali item kecantikan di dalam bilik mandi bagi menjimatkan masa. Namun tabiat ini perlu dihindari. Ini kerana bilik mandi merupakan tempat yang lembap sekaligus menjadi lokasi 'bersarangnya' bakteria. 

Bilik mandi tidak sesuai dijadikan tempat menyimpan minyak wangi.

2) Beli minyak wangi dalam bekas yang lebih kecil

Kajian menunjukkan minyak wangi yang dibeli dalam saiz besar, apabila mula berkurang sehingga separuh, ia akan mengurangkan intensiti aromanya. Ini kerana udara dalam botol akan mengoksida aroma minyak wangi di dalamnya.

Bukan saja comel, tapi saiz botol yang kecil mampu mengekalkan aroma minyak wangi lebih lama. 

3) Sentiasa pastikan minyak wangi ditutup dengan sempurna

Aroma minyak wangi yang berasaskan alkohol memiliki tahap penguapan yang tinggi apabila terdedah. Jadi, kelam kabut macam mana sekalipun, jangan tinggalkan minyak wangi tanpa menutupnya terlebih dahulu.

4) Simpan minyak wangi di dalam kotak

Jika kita membeli minyak wangi, pasti ia dibungkus kemas di dalam kotak. Jangan terus buang kotaknya. Kotak itu berperanan untuk menghindari botol minyak wangi terkena pancaran sinar matahari  dan suhu panas. Justeru aroma minyak wangi akan kekal sama seperti pada waktu ia dibeli. 

Kotak melindungi minyak wangi dari pancaran sinar matahari.

5) Simpan dalam tempat gelap

Memang cantik melihat botol minyak wangi tersusun di atas meja solek. Elakkan tabiat ini, minyak wangi yang terdedah kepada pancaran sinar matahari akan memecahkan molekul perfume sekaligus mengurangkan aromanya. Tempat terbaik, disimpan dalam laci ataupun almari.


minyak wangi, tips

Artikel Lain