suria

Rupa-rupanya ramai dah terkena gerai berhantu di Parit-Manong... Mi goreng bertukar tanah liat dan berulat!

Yusof serik untuk berhenti di gerai di tepi jalan pada waktu malam. - Gambar Sekadar Hiasan

SUDAH hampir 10 tahun Yusof (bukan nama sebenar) bekerja sebagai pemandu lori dan sejak itu pelbagai pengalaman sudah ditempuhi termasuk kisah seram apatah lagi ketika memandu seorang diri.

Yusof memberitahu sudah menjadi kebiasaan dia akan memandu pada waktu malam dan menggunakan jalan kampung memandangkan ia lebih menjimatkan masa.

ARTIKEL BERKAITAN: 3 bulan pindah dalam rumah bunyi pelik, barang pula bertukar tempat... “Lebih aneh nampak adik masuk bilik air, turun bawah dia memasak”

Selain itu katanya, jalan kampung membuatkan dia tidak bosan dan boleh melihat kawasan persekitaran selain mudah untuk membeli makanan memandangkan terdapat banyak kedai di tepi jalan.

Seperti biasa, ketika dia ditugaskan menghantar barang dari Klang ke Pulau Pinang, Yusof menggunakan jalan kampung melalui Sabak Bernam, Tanjung Karang, Teluk Intan, Parit sebelum masuk semula ke lebuh raya di Changkat Jering, Perak.Yusof lebih gemar mengikut jalan kampung berbanding lebuh raya.

Ketika melewati Parit-Manong, Yusof memberitahu perutnya berasa lapar dan ternampak sebuah gerai di tepi jalan.

"Ketika itu malam tetapi belum tengah malam, banyak gerai masih dibuka tetapi saya tertarik dengan sebuah gerai ini yang menjual kuih muih dan makanan bergoreng.

"Saya beli dua bungkus mi goreng dan bagi RM50 kepada peniaga memandangkan saya tiada duit kecil. Selepas dia serahkan baki, saya terus masuk ke dalam poket dan berlalu pergi," katanya.

Yusof berkata, bagi menjimatkan masa, dia menikmati mi goreng yang dibeli sambil memandu ke Changkat Jering dan sebelum masuk ke lebuh raya dia singgah di sebuah stesen minyak untuk membuang air kecil.

"Sebelum keluar daripada lori, saya nak simpan duit baki beli mi goreng ke dalam dompet. Tapi masa masukkan tangan dalam poket saya rasa pelik.

Tekak saya terus rasa loya sebab saya tahu bungkusan pertama yang saya makan tadi bukan makanan tetapi tanah bercampur ulat.YUSOF

"Macam ada benda lain dalam poket dan bukannya duit. Apabila saya tarik keluar, hanya ada empat keping daun kering! Masa itu meremang bulu roma saya," katanya.

Lokasi gerai sebenarnya tanah perkuburan!

Yusof memberitahu dia berasa tidak sedap hati dengan mi goreng yang dijamahnya tadi dan terus membuka sebungkus lagi mi yang dibeli tadi.

Alangkah terkejutnya Yusof apabila dia mendapati bungkusan itu mempunyai tanah liat bercampur cacing dan ulat.

"Tekak saya terus rasa loya sebab saya tahu bungkusan pertama yang saya makan tadi bukan makanan tetapi tanah bercampur ulat!

"Saya terus berlari ke tandas dan muntah kembali apa yang saya makan tadi dan bagai dijangka apa yang keluar seperti tanah dan ada benda bergerak," ceritanya.Yusof terkejut apabila mendapati kawasan gerai itu adalah tanah perkuburan.

Meskipun trauma dengan kejadian itu, Yusof memberitahu dia tetap meneruskan perjalanan ke destinasi sebelum pulang ke Klang keesokkan harinya.

Perasaan ingin tahunya juga membuatkan dia kembali menggunakan jalan kampung kerana ingin melalui kawasan dia membeli mi goreng tersebut.

"Ketika itu dalam pukul tiga petang dan apabila tiba di lokasi saya terkejut tempat itu adalah tanah perkuburan!," ujarnya.

Tidak berpuas hati dengan apa dilihatnya, Yusof memberitahu dia singgah ke gerai berhampiran dan bertanya kepada salah seorang penduduk kampung mengenai misteri yang dialaminya itu.

Menurut penduduk kampung, dia bukan orang pertama yang terkena sebaliknya ramai sudah menjadi mangsa terutamanya pada waktu malam.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain