suria

Semanis tuannya! Pemuda Perlis rancak kongsi ilmu harumanis di TikTok… Teruskan legasi pertanian arwah bapa

Adib mengusahakan perniagaan harumanis di Perlis.

GAYA yang bersahaja ketika berkongsi ilmu mengenai harumanis membuatkan anak jati Perlis ini mendapat perhatian ramai di media sosial.

Muhammad Adib Hashim berkata dia tidak menyangka hantaran berkaitan penjagaan buah kebanggan rakyat Perlis itu disukai ramai sehingga pengikut di platform TikTok miliknya semakin bertambah sejak mula bergiat aktif pada awal tahun 2023.

Tidak mensia-siakan peluang tersebut, jejaka berusia 29 tahun itu secara tidak langsung menggunakan platform tersebut untuk mempromosikan perniagaan harumanis yang diusahakan keluarganya.

"Perniagaan ini pada mulanya diusahakan sebagai bisnes keluarga sejak lapan tahun lalu. Saya bantu ayah uruskan tiga buah kebun harumanis bersama empat orang adik-beradik.

Adib mengikuti kelas dianjurkan Jabatan Pertanian untuk mengendalikan harumanis.

"Selepas ayah meninggal pada 13 Mei tahun lalu, saya dan keluarga teruskan perniagaan harumanis sampailah sekarang.

"Apabila saya nampak peluang perniagaan ini boleh berkembang maju, saya promosikan dengan cara orang muda pula melalui platform TikTok. Saya cuba selitkan perkongsian itu dengan ilmu mengenai harum manis," ujarnya ketika dihubungi mStar.

Cerita Adib yang dibesarkan di Bukit Keteri, Perlis, minatnya dalam bidang pertanian dipupuk sejak kecil oleh arwah bapanya, Hashim Saad.

Walaupun kini Adib sedang mengikuti pengajian di peringkat Doktor Falsafah (PhD) Kejuruteraan Awam di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor, dia tidak akan mensia-siakan usaha bapanya dalam mengembangkan bisnes harumanis.

ARTIKEL BERKAITAN: Harumanis ‘kayangan’ cecah RM49 sekilogram! Anak Perlis janji cita rasa premium, berani tawar ‘warranty’ pulangan wang tunai

Kata Adib, dia dan adik-beradiknya aktif mengikuti pelbagai kursus yang diadakan Jabatan Pertanian Negeri Perlis tentang penjagaan harumanis yang diwartakan sebagai buah paling sesuai dikomersialkan di negeri Indera Kayangan itu kerana iklimnya yang panas.

Bercerita tentang kualiti mangga harumanis yang diusahakan keluarganya, Adib berkata dia menghantar sampel harumanis ke makmal untuk mengukur tahap kemanisan buah menggunakan Brix Meter.

Ia penting dalam menjaga nilai komersial harumanis.

"Dulu ayah pergi ke pejabat Jabatan Pertanian untuk dapatkan maklumat macam mana nak uruskan tanaman harumanis. Kemudian dia ajar kami pula untuk sama-sama uruskan kebun.

Pemuda ini sedang menyambung pengajian di peringkat PHD sambil mengusahakan harumanis.

"Saya akan ke kebun untuk pantau setiap buah yang sudah sesuai dibalut dengan kertas khas. Tujuannya adalah bagi mengelakkan daripada dimakan serangga atau buah jadi tak manis.

"Buah harumanis ni pula 'manja' jadi ia memerlukan penjagaan rapi. Lagipun ada beza makan buah ini berbanding mangga atau mempelam biasa.

"Nikmatnya terasa sangat apabila makan buah harumanis kerana kandungan seratnya lebih rendah," katanya.

Bercerita tentang perancangan masa depan, anak ketiga daripada lima adik-beradik ini berkata legasi perusahaan harumanis arwah bapanya akan dijaga sebaik mungkin walaupun suatu hari nanti dia berjaya mendapatkan pekerjaan dalam bidang kejuruteraan.

Jelas Adib, ilmu akademik yang dipelajarinya akan diaplikasikan ke dalam bidang perniagaan harumanis agar pengurusan kebun milik keluarganya menjadi lebih sistematik.

Niat asalnya nak berkongsi ilmu saja tapi tak sangka saya banyak dapat pujian daripada orang di media sosial.

MUHAMMAD ADIB

PENGUSAHA HARUMANIS

"Empat orang daripada adik-beradik saya sambung belajar ke peringkat PhD. Sambil-sambil belajar tu kami uruskan harumanis dan masing-masing ada bahagian sendiri untuk diuruskan.

"Walaupun bidang kejuruteraan ini berbeza dengan perniagaan, tapi bagi saya ilmu yang dipelajari di peringkat lebih tinggi membuatkan pengurusan jadi lebih mudah dan jelas.

"Dalam masa sama saya juga melatih diri agar lebih disiplin dalam menguruskan masa untuk berniaga dan belajar. Setiap hari saya letak sasaran nak belajar apa dan cari masa untuk ke kebun," ujarnya lagi.

Bercerita lanjut mengenai perusahaan bisnes famili itu, Adib berkata hingga kini dia sudah mengeluarkan lebih 100 kilogram harumanis yang sudah mula dijual sejak musim April.

Adib (kiri, belakang) bersama ahli keluarganya.

Harumanis keluaran keluarga Adib dijual pada harga RM100 bagi setiap tiga kilogram tanpa mengenakan caj penghantaran di seluruh Semenanjung Malaysia.

Dalam pada itu, Adib meluahkan rasa syukur apabila jualannya kini meningkat selepas dia bergiat aktif di TikTok.

"Niat asalnya nak berkongsi ilmu saja tapi tak sangka saya banyak dapat pujian daripada orang di media sosial.

"Ada yang cakap saya manis macam buah yang saya jual. Ada juga yang komen cakap tak tahu mana yang manis, buah ke orangnya? Tapi sejujurnya saya pun tak tahu mana manisnya dekat saya ni.

"Tapi apa-apa pun saya gembira apabila dalam masa sama ramai yang mesej untuk buat tempahan," jelasnya menutupi kisah harumanis.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain