suria

Disangka bergurau, emak hadiah sebiji nanas pengganti sejambak bunga di hari bersejarah

Nur Shima gembira mendapat hadiah berupa sebiji buah nanas daripada ibunya dan menganggap ia lucu dan istimewa.

MAJLIS konvokesyen sememangnya dinantikan oleh para graduan kerana pada hari bersejarah ini mereka berpeluang untuk menyarung jubah konvokesyen dan merakamkan gambar kenangan bersama ibu-bapa dan ahli keluarga.

Perasaan ini turut dirasai Nur Shima Sahimi, 24, graduan Sarjana Muda Pengajian Quran dan Sunnah dari Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) yang diraikan dalam Majlis Konvokesyen Kali Ke-18 USIM baru-baru ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Pandemik ubah kehidupan... Wirda Adnan ajak wanita bangkit sabut cabaran, perbaiki diri

Pastinya menambah kenangan manis buat Nur Shima apabila menerima hadiah buah nanas daripadanya ibunya selepas majlis konvokesyennya berakhir pada Isnin.

Bertugas kini sebagai eksekutif di sebuah syarikat swasta, kejutan dari ibunya itu walaupun melucukan tetapi menggembirakan hatinya kerana pemberian buah nanas tersebut sesuatu yang istimewa baginya selain bunga konvokesyen yang diterima.Nur Shima bersama ibu-bapa dan keluarga.

"Buah nanas ini pada awalnya emak belikan untuk diberikan kepada kakak saya sebagai menu bahan masakan. Tapi kakak tak jadi gunakan buah nanas ini sebab masak menu yang lain.

"Tak mahu membazir, emak bawa buah nanas ini bersama ke majlis konvokesyen saya pada semalam (Isnin). Selesai majlis di dalam dewan, emak minta kakak saya ambilkan buah nanas tersebut dalam kereta dan berikan kepada saya.

"Sebagai kenangan, kakak yang turut bersama ambilkan gambar saya bersama buah nanas pemberian emak. Masa emak cakap nak beri buah nanas tu saya gelak sahaja ingatkan emak bergurau," katanya.

Sementara itu, Nur Shima berkata, dia menganggap pemberian nanas itu istimewa kerana masih dapat merasai pengalaman meraikan konvovkesyen berikutan pandemik Covid-19.

Malah katanya, walaupun majlis diadakan ringkas dan diadakan secara janji temu, ia memberi keuntungan kepada ibu-bapa dan ahli keluarga yang tidak perlu menunggu lama memandangkan pelaksanaan setiap sidang mengambil masa yang sekejap.Nur Shima kini bertugas sebagai eksekutif di sebuah syarikat swasta.

"Alhamdulillah, dapat juga dan rakan-rakan lain berkonvokesyen walaupuan tiada majlis seperti kebiasaannya. Saya rasa okay sahaja pelaksanaan majlis konvokesyen secara janji temu ini kerana ibu-bapa tidak perlu menunggu lama dan pelaksanaan setiap sidang tidak mengambil masa yang lama.

"Proses pengambilan gambar graduan menggunakan skrin hijau juga cepat dan tidak perlu bersesak-sesak" tambahnya.

Akibat penularan pandemik Covid-19 pada tahun lalu, USIM menangguhkan pelaksanaan majlis konvokesyen yang kebiasaannya dilaksanakan pada bulan November ke tahun ini.

Majlis Konvokesyen USIM dilaksanakan bermula 6 April lalu sehingga 18 April ini yang melibatkan 23 sidang secara keseluruhannya.

Dilaksanakan secara janji temu, bilangan graduan dan ahli keluarga yang dibenarkan berada di dalam dewan dikecilkan sebagai langkah pencegahan jangkitan dan penularan Covid-19.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain