suria

Kerap dahaga, kaki kebas antara 7 petanda bacaan gula dalam darah naik mencanak

Orang yang mempunyai paras gula tinggi dalam darah boleh menjadi mudah lapar.

SESETENGAH orang mungkin tidak menyedari mereka mengalami hiperglisemia atau mempunyai bacaan gula tinggi dalam darah.

Untuk mengetahui tahap gula dalam darah dengan pasti, seseorang itu perlu melakukan ujian yang mana darah diuji di makmal.

Namun begitu, terdapat beberapa simptom atau tanda yang boleh menunjukkan anda mempunyai tahap gula yang tinggi dalam darah.

Peningkatan gula dalam darah boleh menyebabkan gejala yang sering tidak kita sedari, antaranya:

Rasa dahaga yang melampau

Menurut Medline Plus, rasa dahaga yang kerap boleh menjadi gejala gula dalam darah yang tinggi tanpa kita sedar.

Buah pinggang biasanya menyerap glukosa dan menghantarnya semula ke dalam aliran darah.

Photos of clean water for story of access to clean drinking water is still a distant dream for some Malaysians. — IZZRAFIQ ALIAS/The Star

Rasa dahaga boleh menjadi gejala gula dalam darah yang tinggi tanpa kita sedar.

Walau bagaimanapun, apabila gula dalam darah tinggi, glukosa tambahan itu dikeluarkan dalam air kencing.

Kerap buang air kecil

Kerap membuang air kecil adalah akibat daripada dahaga yang berlebihan. Semakin kita dahaga, secara automatik kita akan minum.

Peningkatan kencing ini dikenali sebagai poliuria yang juga dicetuskan oleh paras glukosa yang tinggi. Badan akan menyingkirkan gula dalam darah yang tinggi melalui air kencing secara berulang kali.

Kelaparan melampau

Orang yang mempunyai paras gula tinggi dalam darah boleh menjadi mudah lapar. Peningkatan kelaparan ini dikenali sebagai polyphagia.

Apabila lebihan glukosa dikumuhkan dalam air kencing, kalori yang terkandung dalam glukosa juga dikeluarkan. Ini bermakna anda tidak mengambil kalori, yang membawa kepada rasa lapar.

The cause of Benign Prostatic Hyperlasia is often linked to changes in hormonal levels and causes an overgrowth of cells in the prostate gland giving rise to interference during urination. *** Local Caption *** Benign Prostatic Hyperlasia is often linked to changes in hormonal levels that cause an overgrowth of cells in the prostate gland causinginterference during urination.A matter of urgencyRetention problem: One-third of OAB patients are ‘wet’ (from urinary leakage) compared to the majority who experience urgency without urinary leakage, says Dr Andrea Tubaro (pic inset).

Jika anda kerap kencing, ia mungkin petanda bacaan gula dalam darah meningkat.

Akibatnya, anda akan makan lebih banyak untuk menggantikan kalori yang hilang. Keadaan ini boleh mencetuskan paras gula darah yang lebih tinggi, terutamanya jika anda mengidamkan makanan manis.

Berat badan turun secara drastik

Penurunan berat badan yang mendadak dan bukan disebabkan oleh diet atau keadaan kesihatan lain, boleh menjadi gejala awal gula tinggi dalam darah.

Glukosa harus digunakan sebagai sumber tenaga. Namun, kekurangan insulin menyebabkan glukosa terkumpul dalam darah dan seseorang itu mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi.

Apabila glukosa tidak boleh digunakan sebagai sumber tenaga, badan menyedut tenaga daripada otot dan lemak dalam badan yang lama kelamaan membuatkan berat badan turun secara mendadak.

Penglihatan kabur

Gula darah tinggi boleh menyebabkan pembengkakan tisu mata, mengakibatkan penglihatan kabur atau sukar untuk fokus.

Penglihatan kabur ini biasanya bersifat sementara dan akan hilang apabila paras gula dalam darah anda kembali normal.

Kebas dan kesemutan

Kebas dan kesemutan pada tangan dan kaki boleh berlaku apabila seseorang mengalami peredaran darah yang lemah akibat pengumpulan glukosa.

A bigger challenge than losing weight is keeping it off for more than a year. (Dreamstime)

Penurunan berat badan boleh menjadi gejala awal gula darah tinggi.

Di samping itu, gula dalam darah yang tinggi secara kronik boleh merosakkan saraf. Keadaan ini dikenali sebagai neuropati diabetik.

Neuropati diabetik yang paling biasa ialah neuropati periferal, yang menjejaskan kaki dan kaki dan kadangkala tangan dan lengan.

Perubahan emosi

Ramai penghidap diabetes melaporkan mereka mengalami perubahan dalam mood dan tingkah laku. Terdapat tanda-tanda gula darah tinggi yang sering kita ketahui, bermula dari rasa haus yang berlebihan hingga perubahan mood.

Dengan mengetahui tanda-tanda gula darah tinggi, kita boleh segera mendapatkan bantuan perubatan untuk mengelakkan keadaan yang serius. - Kompas.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Berkaitan

Artikel Lain