suria

Awas jika suka main telefon terlalu lama... anda mungkin akan rabun, nampak lebih tua dari usia sebenar

Elakkan penggunaan telefon bimbit secara berlebihan boleh memberikan kesan kepada pengeluaran melatonin dan mempengaruhi hormon mengganggu kitaran tidur.

MELIHAT telefon terlalu lama boleh menyebabkan anda kelihatan lebih tua dari usia sebenar.

Anda pasti sudah tahu bahawa melihat skrin peranti elektronik secara berlebihan boleh menjejaskan kesihatan mata dan kitaran tidur.

ARTIKEL BERKAITAN: Nak bergaya tetapi masih 'blur'? Jom ikut tip mudah cari jaket sesuai untuk anda

Tetapi tahukah anda cahaya dari skrin ini boleh menjadi punca penuaan kulit?

Ketahui semua tentang kesan cahaya biru pada kulit dan mulalah mencegahnya dengan segera.

Cahaya biru secara semula jadi wujud dalam cahaya matahari dan ia adalah perlu untuk badan, malah boleh mengawal tenaga dan kitaran tidur anda.

phone biru

Apabila anda menunduk terlalu lama untuk melihat telefon, ini boleh menyebabkan kedutan yang kekal di dagu dan leher anda.

Seperti yang anda ketahui, jenis cahaya ini juga ditemui secara buatan pada skrin peranti elektronik.

Penggunaan telefon pintar, komputer atau tablet yang berlebihan boleh menyebabkan kulit kita menyerap banyak cahaya biru, serta boleh mengubah kitaran tidur dan memberi kesan jangka panjang yang lain.

Pendek kata, terlalu banyak cahaya dipancarkan oleh peranti elektronik kepada manusia boleh menyebabkan masalah jangka panjang kepada kesihatan.

phone dizzy

Menghabiskan terlalu banyak masa di hadapan skrin setiap hari boleh menyebabkan mata keletihan dan tekanan, boleh menyebabkan kemerahan, kekeringan atau sakit kepala.

Di samping itu, dalam jangka panjang juga, ia mungkin mempunya kaitan dengan penampilan sindrom degenerasi makula berkaitan usia (AMD).

Melindungi skrin dengan pelindung atau melindungi mata kita dengan cermin mata khas adalah salah satu cara untuk mengelakkan masalah timbul pada masa hadapan.

Old-Man-138520

Menggunakan telefon pintar dalam tempoh yang lama membuatkan pengeluaran melanin semakin meningkat.

Bagaimana dengan kulit kita? Satu kajian dibuat dengan orang Sepanyol menghabiskan 4 hingga 5 jam di hadapan skrin, yang tidak termasuk mereka yang perlu bekerja sepanjang hari di hadapan komputer.

Hasil pemerhatian mendapati terdapat kesan tidak baik pada kulit seperti:

Hiperpigmentasi

Ketika menerima sejumlah besar cahaya, kulit melindungi dirinya dengan menghasilkan lebih banyak melanin, menyebabkan bintik-bintik gelap yang tidak rata di wajah.

Penuaan pramatang

Cahaya biru menembusi lapisan kulit terdalam, menyebabkan tekanan oksidatif yang menghasilkan radikal bebas, bertanggungjawab untuk penuaan kulit dan kehilangan kolagen dan elastin.

Keradangan dan kekeringan kulit

Sama seperti mata kita berasa jengkel ketika menghabiskan banyak masa di depan komputer, begitu juga dengan kulit kita.

Walaupun kurang kelihatan, lapisan luar dermis kita mengalami pendedahan berlebihan ini dan bertindak balas terhadap pencerobohan melalui keradangan dan kekeringan.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Bapa Qi Razali meninggal dunia