suria

Waspada! Sindrom happy hypoxia gejala tak disedari pesakit Covid-19

Happy Hypoxia adalah masalah penurunan oksigen tanpa gejala.

SALAH satu gejala Covid-19 yang kerap tidak disedari tetapi mempunyai risiko adalah sindrom happy hypoxia iaitu keadaan di mana kadar oksigen menurun tetapi pesakit dilihat normal.

Biasanya, gejala kekurangan oksigen disertai dengan sesak nafas, termengah-mengah, sakit kepala, gelisah dan kulit bertukar menjadi kebiru-biruan.

ARTIKEL BERKAITAN: Tak semestinya gejala Covid-19... Ketahui 11 sebab hilang deria rasa

NetMeds melaporkan kadar kandungan oksigen normal adalah di antara 95 sehingga 100 peratus. Ketika kadar oksigen berada dalam keadaan rendah, biasanya beberapa gejala berlaku.

Gejala itu berlaku sebagai tanda organ vital seperti buah pinggang, otak, jantung mula bermasalah kerana kekurangan oksigen.

Happy hypoxia yang dialami pesakit Covid-19 bagaimanapun tidak menunjukkan tanda-tanda kekurangan oksigen dan keadaan itu membimbangkan dan boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan segera.

pulse-oximeter_169

Memeriksa tahap kandungan oksigen secara berkala mampu menyelamatkan nyawa pesakit.

Penyebab happy hypoxia

Punca happy hypoxia pada pesakit Covid-19 biasanya disebabkan darah menjadi pekat pada jaringan pembuluh darah di bahagian paru-paru.

Keadaan ini menyebabkan keradangan dalam tubuh disebabkan jangkitan virus Covid-19. Ketika tubuh mengalami keradangan, protein akan membentuk darah beku sebagai tindak balas semula jadi kepada sistem kekebalan tubuh.

Apabila ia berlebihan, sel pada jaringan paru-paru tidak mampu membekalkan oksigen mencukupi dan keadaan ini berbahaya kepada pesakit sekiranya tidak dirawat dengan segera.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Pembekuan darah tidak hanya terjadi pada paru-paru tetapi boleh merebak ke organ vital lain seperti buah pinggang dan otak yang boleh menyebabkan kematian pesakit.

Heart attack, smoke inhalation and choking are some of the causes of Hypoxia

Dalam keadaan biasa, masalah kekurangan oksigen akan menunjukkan gejala sesak nafas dan sakit dada.

Gejala happy hypoxia

Meskipun happy hypoxia tidak menunjukkan gejala kekurangan oksigen tetapi masalah ini sebenarnya boleh dikesan. Antara gejala yang perlu diberi perhatian adalah;

1. Tubuh terasa lemah

2. Bibir atau jari tangan dan kaki bertukar menjadi kebiru-biruan

3. Kadar ketepuan oksigen menurun dibawah 94 peratus

Cara cegah happy hypoxia

Masalah happy hypoxia ini sebenarnya boleh dicegah agar tidak memberi kesan buruk kepada pesakit termasuk kematian.

Bagi pesakit Covid-19, memeriksa kadar ketepuan oksigen secara berkala dengan alat pulse oximeter sangat membantu. Bagaimanapun sekiranya tiada alat tersebut, pesakit perlu peka terhadap gejala pada tubuh.

Ini kerana sindrom itu boleh dialami penderita Covid-19 tanpa gejala atau pun yang mempunyai gejala ringan.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Lain