"Tunggu saya. Saya akan kembali ke gelanggang" - Chong Wei

KUALA LUMPUR: Jaguh badminton perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei yang disahkan menghidap kanser hidung berkata beliau tekad untuk kembali ke gelanggang.

Walaupun banyak atlet tidak berharap untuk muncul semula dalam keadaan sedemikian, pemain berusia 35 tahun itu tetap mahu terus bermain secara kompetitif.

"Tunggu saya. Saya akan kembali ke gelanggang. Jangan lupakan saya lagi, saya masih di sini," katanya dalam satu mesej pesanan suara dari Taiwan, lokasi beliau sedang menjalani rawatan ketika ini.

Pemenang pingat perak Sukan Olimpik itu dijangka pulang ke Malaysia pada akhir bulan ini.

Beliau berada di Taiwan ditemani isterinya, Datin Wong Mew Choo serta dua anak mereka, Kingston dan Terrance sejak Julai lalu.

"Saya akan kembali segera. Terima kasih di atas keprihatinan yang ditunjukkan kepada saya sepanjang tempoh rawatan saya selama dua bulan.

"Saya akan berkata lebih lanjut apabila kembali nanti," katanya.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) turut mengesahkan penyakit yang dihidap Chong Wei dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Ia susulan satu posting di media sosial pada Jumaat yang mendakwa Chong Wei menghidap kanser hidung tahap tiga.

Presiden BAM, Datuk Seri Norza Zakaria meminta semua pihak supaya memberi ruang dan ketenangan kepada Chong Wei untuk pulih.

"Maklum balas terhadap laporan Datuk Lee Chong Wei, BAM mengesahkan Chong Wei telah didiagnosis peringkat awal kanser hidung.

"Chong Wei kini berada di Taiwan menjalani rawatan dan saya dengan sukacitanya memaklumkan kepada anda bahawa beliau bertindak balas dengan baik terhadap rawatannya dan kini sedang berehat bersama keluarga dan rakan-rakan rapat.

"Bagi pihak Chong Wei, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia atas doa dan kebimbangan anda. Sokongan anda adalah sumber kekuatan dan semangatnya.

"Kami menyeru semua orang untuk menghormati privasi dan keluarganya. BAM sentiasa berhubung dengan Chong Wei dan kami akan menawarkan sebarang sokongan kepada legenda kami," katanya.

Pada Julai lalu BAM mengeluarkan kenyataan bahawa Chong Wei berehat daripada sebarang beraksi kerana mengalami gangguan pernafasan.

Lee Chong Wei

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain