Pelumba kenya Sekali Lagi Dominasi Maraton Antarabangsa Jambatan P.Pinang - Sukan | mStar

Pelumba kenya Sekali Lagi Dominasi Maraton Antarabangsa Jambatan P.Pinang

KENYA JUARA … James C Tallam (kiri) dan Naomi Wambul Muriuki menjadi juara terbuka lelaki dan wanita bagi kategori terbuka larian penuh Marathon Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang, Ahad. Seramai 47,000 peserta mengambil bahagian dalam larian marathon tersebut yang dianjurkan oleh kerajaan negeri. -fotoBERNAMA
KENYA JUARA … James C Tallam (kiri) dan Naomi Wambul Muriuki menjadi juara terbuka lelaki dan wanita bagi kategori terbuka larian penuh Marathon Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang, Ahad. Seramai 47,000 peserta mengambil bahagian dalam larian marathon tersebut yang dianjurkan oleh kerajaan negeri. -fotoBERNAMA

GEORGE TOWN: Pelumba Kenya sekali lagi menguasai Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang (PBIM) 2013 apabila menyapu bersih tiga tangga teratas dalam kategori maraton penuh lelaki dan wanita.

James C Tallam muncul juara kategori lelaki dengan catatan masa dua jam 24 minit diikuti Joseph Gitau Karuiki (2'25:40.99s) dan Isaac Kiplagat Kimayio (2'25:57.66s) masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

James, 27, yang menyertai PBIM untuk kali kedua selepas 2010, berkata beliau gembira kerana memenangi acara ini selepas percubaan kali kedua.

"Saya telah mempersiapkan diri saya untuk acara ini dan hasilnya amat baik dan kemenangan ini akan mendorong saya untuk menyertai acara ini sekali lagi tahun depan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian hadiah di sini Ahad.

Juara membawa pulang hadiah wang tunai RM15,000, tempat kedua RM8,000 dan tempatketiga RM4,500 termasuk pingat, trofi dan hadiah iringan.

Bagi kategori maraton penuh wanita, Naomi Wambui Muriuki yang menyertai acara itu buat pertama kali muncul juara dengan catatan masa dua jam 53 minit mengatasi Cecilia Wangui Warutumo (3'11:17.79s) dan Caroline Kigen (3'14:52.45s)masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Sementara itu, bagi kategori maraton penuh terbuka lelaki Malaysia, Shaharuddin Hashim, 38, dari Pulau Pinang, memenanginya bagi kali kelima berturut-turut dengan catatan masa dua jam 46 minit dan 12.87saat, Fabian Osmond Daimon menduduki tempat kedua (2'46:32.26s) dan Muhaizar Mohamad di tempat ketiga dengan catatan masa 2'49:36.81s.

Shaharuddin, seorang koperal polis di Pusat Latihan Polis di Kuala Lumpur (Pulapol), berkata beliau berlatih dua jam setiap sehari selama tiga bulan bagi menghadapi perlumbaan itu.

"Setiap hari saya tetapkan masa saya untuk berlatih dan saya bangga dapat mempertahankan kategori ini," katanya.

Dalam kategori maraton penuh terbuka wanita Malaysia, Ewe Bee Hong muncul juara dengan catatan 3'45:05.18s mengatasi Kona02.24s) dan Jessica Tang Mei Lee (3'54:19.89s) masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Bekas jaguh jalan kaki negara Yuan Yufang muncul juara bagi kategori separuh maraton wanita veteran dengan catatan satu jam 35 minit dan 46:40s, Susan Khoo dari England menduduki tempat kedua (1'36:54.27s) manakala tempat ketiga disandang Ng Sun Nee (1'39:49.26s).

Tahun depan, Maraton Jambatan Pulau Pinang dijangka diadakan di Jambatan Kedua sepanjang 24km yang dijadual siap tahun ini.

PBIM 2013 menarik penyertaan 47,000 pelumba tempatan dan antarabangsa, dan dicatatkan sebagai maraton jambatan dengan penyertaan peserta terbanyak bagi tiga kali berturut-turut dalam Malaysia Book of Records. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain