Najib Umum Kenaikan Insentif Shakam Sukan Sea - Sukan | mStar

Najib Umum Kenaikan Insentif Shakam Sukan Sea

Najib menyampaikan replika cek bernilai RM10,000 kepada pesilat negara, Ahmad Shahril Zailudin (kanan) pada majlis penyampaian Skim Hadiah Kemenangan Sukan, Jumaat. Foto: BERNAMA
Najib menyampaikan replika cek bernilai RM10,000 kepada pesilat negara, Ahmad Shahril Zailudin (kanan) pada majlis penyampaian Skim Hadiah Kemenangan Sukan, Jumaat. Foto: BERNAMA

KUALA LUMPUR: Seramai 91 orang atlet yang meraih pingat emas daripada 13 acara di Sukan SEA 2011 menerima habuan masing-masing pada Majlis Penyampaian Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) di Stadium Juara, Bukit Kiara, dekat sini, Jumaat.

Hadiah kemenangan bernilai RM629,996 keseluruhan ini disampaikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut Najib, kejayaan merangkul 59 pingat emas, 50 perak dan 82 gangsa dan meletakkan kontinjen Malaysia di kedudukan keempat keseluruhan merupakan satu pencapaian yang membanggakan seluruh rakyat Malaysia.

“Saya difahamkan kita hanya mensasarkan antara 40-45 pingat emas, tetapi kontinjen Malaysia telah melebihi sasaran itu.

"Kejayaan dan kecemerlangan atlet ini membuktikan bahawa segala usaha kerajaan untuk memartabatkan sukan negara di peringkat antarabangsa berada di landasan yang betul,” katanya pada majlis itu.

Katanya, sebagai menghargai keringat atlet-atlet ini, kerajaan bersetuju memberi ganjaran menerusi Shakam dan yakin ia mampu mendorong atlet untuk meningkatkan usaha mereka.

“Saya dimaklumkan insentif kali ini menggunakan kadar yang baru iaitu RM10,000 bagi setiap pingat emas yang pertama berbanding RM5,000 sebelum ini.

“Di sini juga saya merasakan insentif untuk acara berpasukan sebanyak RM2,000 seorang tidak memadai dengan kerja keras mereka dan kerajaan turut bersetuju untuk menambah hadiah menjadikannya sebanyak RM5,000 seorang.

“Manakala bermula Sukan Sea 2013, insentif akan dinaikkan sebanyak seratus peratus daripada jumlah sekarang,” jelasnya.

Ini bermakna kesemua acara berpasukan yang berjaya meraih emas baru-baru ini bakal menerima hadiah tambahan sebanyak RM3,000, antaranya skuad bola sepak negara, memanah, boling,lawan pedang serta berbasikal.

Selain itu Najib berkata, sebagai membuktikan komitmen tinggi kerajaan ke arah kecemerlangan sukan, peruntukan menerusi Belanjawan Negara yang diumumkan terdahulu turut menekankan kepada aspek pembangunan sukan di peringkat akar umbi bagi melahirkan lebih ramai atlet yang berpotensi di peringkat yang lebih tinggi.

“Untuk tujuan ini sejumlah RM30 juta telah diluluskan oleh kerajaan kepada Majlis Sukan negara (MSN) dalam Belanjawan Negara 2012 dengan bertujuan mewujudkan sekumpulan atlet pelapis yang mampu membawa cabaran dan kejayaan di peringkat Asia, Komanwel, Olimpik dan dunia,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Rooney Digantung Dua Perlawanan Euro 2012

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain