MOM Tawar Diri Jadi Hos Mesyuarat Persekutuan Sukan Sea - Sukan | mStar

MOM Tawar Diri Jadi Hos Mesyuarat Persekutuan Sukan Sea

KUALA LUMPUR: Majlis Olimpik Malaysia (MOM) menawarkan diri untuk menganjurkan mesyuarat suku tahun pertama Persekutuan Sukan SEA tahun depan.

Presidennya Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar berkata mesyuarat tersebut penting dalam usaha badan itu menetapkan standard penyertaan atlet dalam sukan-sukan yang dipertandingkan di temasya Sukan SEA.

"Sesetengah negara menghantar atlet terbaik mereka dan sesetengahnya melihat sukan ini sebagai pembangunan dan menghantar skuad pelapis, jadi kita perlu putuskan sama ada sukan ini untuk pembangunan atau kita melihat kepada atlet terbaik," katanya pada majlis penyerahan sumbangan kepada MOM sempena Sukan SEA ke-26 di Indonesia minggu depan.

Mengambil contoh skuasy, beliau berkata dominasi ratu skuasy negara Nicol Ann David dalam sukan itu menyekat peluang atlet muda untuk mencipta nama.

"Tidak wajar menghantar Nicol kerana standard dia terlalu tinggi untuk Sukan SEA. Walaupun kita boleh mendapatkan pingat emas, ia tidak baik untuk pembangunan sukan itu," katanya.

Tunku Imran berkata para atlet tidak boleh melihat kejohanan Sukan SEA sebagai kemuncak kejayaan mereka sebaliknya mensasarkan pencapaian pada tahap yang lebih tinggi.

"Bagi saya, pingat emas bukan segala-galanya, apa yang lebih penting ialah Majlis Sukan Negara memikirkan prestasi atlet mereka dan di mana mereka akan pergi dari situ (Sukan SEA)," katanya.

Sementara itu pada majlis tersebut, Tunku Imran menerima sumbangan daripada penaja-penaja kontinjen negara yang terdiri daripada pengeluar kasut Bata, pembuat pakaian sukan Matsuma dan Milo. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Mat Zan Mat Aris Ditawar Ganti Irfan Bakti

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain