Pengadil Bola Sepak Perlu Dijadikan Satu Kerjaya Penuh - Sukan | mStar

Pengadil Bola Sepak Perlu Dijadikan Satu Kerjaya Penuh

KUALA LUMPUR: Dalam menyusuri arus pembangunan bola sepak moden, pengadil tempatan perlu melengkapkan diri serta pengetahuan mereka.

"Mempunyai lesen pengadilan dariPersekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) masih belum cukup untuk seseorang pengadil bergerak seiring dengan perkembangan bola sepak dunia dan tiket sebagai pengadil di kejohanan peringkat antarabangsa," kata Subkidin Mohd Salleh yang pernah menggalas tanggungjawab mengadili kejohanan Bola Sepak Piala Dunia edisi 2010 di Afrika Selatan.

Beliau berkata seorang pengadil perlu berlari lebih pantas daripada pemain agar mampu sampai awal ke lokasi untuk membuat pengadilan bila berlaku sesuatu insiden dalam perlawanan.

"Oleh itu pengadil perlu ke gim dan mengambil makanan tambahan seperti pemain untuk tingkatkan stamina. Mereka juga perlu mengamalkan diet pemakanan seperti seorang pemain bola sepak profesional," katanya.

Selain itu Subkidin berkata beliau teruja apabila mendapati pengadil di luar negara merupakan profesion penuh.

"Daripada pemerhatian dan perbincangan saya bersama beberapa pengadil luar negara terutama dari negara Eropah, saya dapati mereka lebih hebat daripada kita kerana pengadil dijadikan sebagai kerjaya tetap di sana," katanya.

Kepada persoalan itu, Pengerusi Jawatankuasa Pengadilan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Astaman Abdul Aziz berkata pelbagai usaha sedang dan akan dilakukan oleh FAM dalam usaha menjadikan profesion pengadil bola sepak sebagai satu kerjaya hidup.

"Salah satu daripada usaha yang dibuat oleh FAM adalah menambah bayaran bagi elaun makanan, elaun perjalanan, eluan penginapan dan elaun perlawanan secara tunai kepada pengadil perlawanan Liga Malaysia," katanya.

Beliau berkata FAM juga membuat ketetapan baru agar bayaran elaun tersebut tersebut dijelaskan secara tunai oleh pasukan tuan rumah sebaik tamat perlawanan dan bukan lagi melaluai FAM bagi mengelak masalah kelewatan pembayaran.

"Kita menyedari kepayahan dan pengorbanan yang dilaluai oleh pengadil tempatan yang terpaksa mengguna duit sendiri sebelum mendapat bayaran daripada FAM sebelum ini.

"Kerana minat, mereka (pengadil) bukan hanya mendahulukan duit sendiri tapi meningggalkan keluarga dan kadang-kandang terpaksa mengambil cuti dari majikan mereka," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

MAS Diminta Turut Bantu Bola Sepak Tempatan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain