suria

Wawa Zainal buang implan cegah hamil gara-gara dua bulan haid tak henti, sedia timang anak kelima

Wawa bersama suaminya Aeril dan empat anak mereka.

GARA-GARA menerima kesan sampingan, pelakon Wawa Zainal membuat keputusan membuang alat mencegah kehamilan implan yang dipasangnya selepas melahirkan cahaya mata keempat November lalu.

Menurut Wawa, disebabkan pemasangan alat itu kitaran haid menjadi tidak terkawal dan menyukarkan dirinya melakukan ibadah lebih-lebih lagi hampir memasuki bulan Ramadan.

ARTIKEL BERKAITAN: “Lain macam sakit dia” - Wawa Zainal selamat bersalin anak keempat

ARTIKEL BERKAITAN: Wawa Zainal kembali berlakon selepas lima tahun, siap rakam lagu OST filem Sabda Kekasih - “Susah jadi penyanyi... rakam 6 kali dah semput!”

“Saya pasang implan memang sebagai perancang untuk jarakkan tempoh kehamilan.

“Bagaimanapun disebabkan kitaran haid yang tidak terkawal saya rasa lebih baik buang sahaja. Sudah dua bulan period saya tak berhenti.

Wawa  timang anak keempat 30 November lalu.

Wawa melahirkan anak keempatnya Jibril pada 30 November lalu.

“Tambahan pula kita nak menyambut Ramadan tidak lama lagi, jadi kalau terus pasang alat ini saya tidak tahu sama ada dalam keadaan suci atau tidak untuk berpuasa.

“Kalau ikut nasihat doktor, perlu tunggu selama tiga bulan, tetapi saya dah tak tahan. Jadi buka sahaja alat tersebut,” ujarnya kepada mStar.

Dalam pada itu, Wawa yang berkongsi masalah itu dengan pengikut di Instagram turut menerima pelbagai respons berkaitan pemasangan alat pencegah kehamilan itu.

“Syukur saya tidak menerima kesan teruk. Ada follower yang DM beritahu mereka mengalami sakit kepala yang teruk selepas pasang implan,” katanya.

Kalau ikut nasihat doktor, perlu tunggu selama tiga bulan, tetapi saya dah tak tahan. Jadi buka sahaja alat tersebut.

WAWA ZAINAL

PELAKON

Sementara itu, Wawa berkata, dia akan membuat perancangan keluarga sendiri dan tidak menolak jika diberikan rezeki anak kelima dalam masa terdekat.

“Jadi sekarang ini kami buat perancangan sendiri sahaja untuk jarakkan usia kandungan.

"Tetapi jika diberi rezeki anak dalam masa terdekat, saya tidak menolak,” ujar Wawa.

Isteri kepada pelakon Aeril Zafril ini baru sahaja melahirkan anak keempat yang diberi nama JIbril Ibtisam pada 30 November lalu.

wawa zainal 3

Wawa memilih untuk membuat perancangan sendiri dalam soal hamil semula.

Wawa dan Aeril berkahwin pada tahun 2013 dan selain Jibril mereka mempunya tiga orang anak iaitu Ahmad Fakhruddin Attar, 8, Hayla Maghfiratul Adzkiyaa, 6, dan Ayya Soffya, 2.

Bercerita tentang perkembangan kerjaya, Wawa memberitahu dia kini sedang sibuk dengan jadual penggambaran dan promosi produk tudung dan kosmetik menjelang Aidilfitri.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain