“Itu adat Thailand, bukan sembah berhala” – Raf, Mawar Rashid - Hiburan | mStar

“Itu adat Thailand, bukan sembah berhala” – Raf, Mawar Rashid

Raf Yaakob dedah pernah dikecam gara-gara membuat simbol hormat dengan tangan dirapatkan. Foto Instagram @rafyaakob

SUAMI kepada pelakon Mawar Rashid iaitu Raf Yaakob memberitahu dia pernah menerima kecaman gara-gara memuat naik foto memperlihatkan dia memberi tanda hormat dengan kedua-dua tangan dirapatkan seperti menyerupai satu budaya dalam agama lain.

Menurut Raf, 33, bentuk hand gesture yang dilakukan olehnya itu menyebabkan dia dikritik serta dituduh seakan-akan melakukan penyembahan.

"Dulu waktu Raf muat naik gambar ni, ada yang kecam kata tangan macam nak sembah berhala.

ARTIKEL BERKAITAN: Mawar Rashid dedah tabiat pelik mengidam makan tepi pantai

ARTIKEL BERKAITAN: Jangan Terkejut, Mawar Rashid Sifatkan Raf Yaakob Idaman Semua Wanita

"Nak beritahu, Mawar kan ada campuran Thailand, ibu dia orang Chiang Mai dan hand gesture itu memang adat orang Thailand apabila memberi salam 'Sawadeekap' yang bermaksud salam sejahtera," tulis Raf di laman Instagram pada Khamis.

Ibu Mawar berasal dari Ching Mai, Thailand.

Sementara itu, Mawar ketika dihubungi mStar Online memberitahu simbol hormat tersebut sudah diamalkan oleh mereka sekeluarga sebagai tanda menghargai asal usul keturunan.

Ujarnya, ia sudah menjadi adat masyarakat Thailand dan tidak menyalahi agama Islam kerana ia dilakukan tanpa membabitkan mana-mana anutan.

"Apa yang Mawar buat tu tak salah disisi agama kerana Mawar menghargai asal usul keturunan mak Mawar. Nenek, datuk, mak cik, pakcik Mawar pun masih ramai di Chiang Mai.

"Simbol tangan itu memang adat orang Thailand apabila memberi salam hormat. Biasalah, orang kita akan sentiasa mencari kesalahan orang lain," katanya.

Mawar kini sedang hamil anak sulung dan kandungan berusia lima bulan.

Dalam pada itu, aktres berusia 23 tahun ini berkata dia tidak kisah dengan kritikan dan kecaman netizen mengenai hal tersebut.

Tambahnya, apa yang dilakukan itu adalah sebahagian adab dan cara menghormati antara satu sama lain.

"Tak kisahlah orang nak cakap apa pun, asalkan kita tahu niat apa yang kita buat dan kita jaga adab walau di mana kita berada," katanya.

Mawar atau Wan Mawar Shaputri Wan Abdul Rashid berkahwin dengan Raf atau Raden Ahmad Faizal Yaakob pada 9 November 2017.

Mawar Rashid , Raf Yaakob

Artikel Lain