Allahyarham Yus (Jambu) Uji Nilai Persahabatan Ajak Shiro Dengan Wang - Hiburan | mStar

Allahyarham Yus (Jambu) Uji Nilai Persahabatan Ajak Shiro Dengan Wang

Ajak Shiro
SHAH ALAM: Pelawak Ajak Shiro mendedahkan bahawa Allahyarham Yus (Jambu) sempat menguji persahabatan mereka minggu lalu iaitu sebelum meninggal dunia dengan meminta dipinjamkan wang berjumlah kira-kira RM5,000.

Ajak atau nama sebenarnya Mohamad Hanaffi Razak, 29, berkata, dia terkejut apabila Allahyarham menghubunginya untuk tujuan itu, namun memulangkan semula wang tersebut keesokkan hari.

"Minggu lalu dia telefon saya dan minta dipinjamkan dalam jumlah tertentu dan saya terus kata boleh dan masukkan ke akaun dia. Dia cakap "Ajak ni baiklah" dan berjanji untuk memulangkan setelah menerima bayaran program Super Spontan lalu.

"Keesokkannya dia datang jumpa saya dan memulangkan kesemua duit tersebut dan beritahu duit Supar Spontan dan masuk. Saya tidak syak apa-apa tentang itu,

"Bagaimanapun, saya baru dapat tahu daripada pihak Astro dia belum terima lagi duit Super Spontan seperti dikatakan pada saya," ujarnya kepada mStar Online.

Ajak ditemui pada Juara Parodi Dalam Kenangan Yus Jambu yang diadakan di Theater Shah Alam, malam Jumaat.

Allahyarham Yus Jambu sering menguji nilai persahabatan dengan rakan-rakannya.


Katanya, sehingga kini dia tertanya-tanya tentang kejadian tersebut dan menganggap apa yang dilakukan itu hanya untuk menguji persahabatan mereka.

"Saya akan ralat seumur hidup kalau saya tidak beri dia pinjam duit. Walhal saya tahu dia tidak gunakan pun duit yang saya beri itu dan memulangkan semula kepada saya," ujarnya.

Kata Ajak, itu bukan kali pertama Allahyarham menguji persahabatan sepanjang mereka berkawan, malah Allahyarham sering bergurau perkara-perkara berkaitan setia kawan antara dia dengan rakan-rakan pelawak lain.

"Dia seorang yang suka menguji biarpun dalam lawak jenakanya, dia pernah minta saya tolak keretanya yang rosak. Ketika itu masing-masing sibuk berlatih untuk konsert Maharaja Lawak Mega.

"Apabila saya sudah bersedia dan minta dia tunjukkan keretanya yang rosak dia boleh tunjuk kereta prop dia sahaja. Dia juga ada kata daripada situ dia tahu mana kawan yang boleh bantunya ketika susah," ujarnya.

Tambahnya, Allahyarham merupakan seorang rakan yang tidak ada tolok gantinya selain banyak memberi nasihat berguna kepada pelawak-pelawak baharu.

Pelawak Yus Jambu atau nama sebenarnya Yussry Edoo, 39, meninggal dunia akibat sesak nafas di Hospital Selayang kira-kira pukul 12.30 pagi pada 30 November lalu.

Jenazah  dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam, Kampung Nesam, Batu Pahat, Kangar, Perlis.

Ajak Shiro , Yus Jambu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain