Iqbal & Shiha Terluka Dikritik Peminat JJCM - Hiburan | mStar

Iqbal & Shiha Terluka Dikritik Peminat JJCM

Shiha (Mentor).
Shiha (Mentor).

PETALING JAYA: Dua pengacara musim terbaru Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) iaitu Iqbal Mazlan (Pilih Kasih) dan Shiha (Mentor) meminta agar diberikan peluang untuk mereka membuktikan kebolehan mengendalikan program popular di TV3 itu.

Mereka meminta tidak dibandingkan dengan pengacara terdahulu sebaliknya menerima kehadiran mereka dengan terbuka sebagai orang baru sebagai pengacara.

"JJCM musim terbaru ini sebenarnya tampil dengan konsep baru, jadi kami rasa itu adalah penyebab penonton berasa kurang senang dengan kehadiran dua pengacara kerana telah terbiasa dengan konsep terdahulu.

"Ini tidak melemahkan semangat kami, sebaliknya akan terus berusaha untuk memperbaiki kelemahan supaya tidak dibandingkan dengan pengacara lama," ujarnya kepada mStar Online.

Sebelum Iqbal dan Shiha, JJCM diterajui oleh Maria Tunku Sabri, Serena Redzuwan dan Qi Razali.

Ia disiarkan setiap hari Ahad pada pukul 12 tengah hari.

Dalam pada itu, Iqbal berkata, dia mengakui terluka apabila membaca setiap kata-kata yang dilemparkan kepadanya namun tidak terbawa-bawa sehingga ke lokasi penggambaran.

Baginya, perasaan itu adalah biasa bagi setiap manusia dan dia berhak untuk berasa sedih dan marah apabila ada pihak yang mempertikaikan tentang kelemahan dirinya.

"Perasaan kecewa itu tidak lama kerana saya sedar apabila orang bercakap mengenai diri kita ia bererti mereka memberikan tumpuan terhadap apa yang kita lakukan.

"Atas sebab itu saya ambil setiap kata-kata itu sebagai peringatan buat diri saya supaya tidak alpa dan lebih berusaha untuk memberikan terbaik," katanya.

Manakala, Shiha ketika mengulas mengenai kata-kata negatif yang dilemparkan oleh penonton terhadapnya memberitahu dia tidak pernah membaca komen daripada mereka sebaliknya ia dimaklumkan oleh rakan-rakan terdekatnya.

Ujar Shiha, dia tidak mahu merosakkan pemikirannya yang akhirnya akan menyebabkan perhatian terhadap program berkenaan yang masih dalam penggambaran terganggu.

"Satu perkara yang pasti saya tidak boleh menghalang masyarakat untuk berkata apa juga mengenai persembahan saya dalam program itu namun tidak mahu terpengaruh kerana khuatir konsentrasi ketika mengendalikan JJCM terganggu.

"Bagaimanapun saya mengambil kata-kata negatif itu sebagai pemangkin buat diri saya untuk terus lebih maju," ujarnya.

Tambah Shiha, walaupun berasa sedikit sedih dengan perkara itu dia tidak boleh berpatah balik dan perlu terus memberikan persembahan terbaik kepada penonton.

"Alhamdulillahlah setakat ini pihak TV3 dan penerbit JJCM berpuas hati dengan persembahan kami namun itu tidak bermaksud kami boleh duduk selesa.

"Masih banyak ruang yang perlu diperbaiki dalam menambat hati penonton," ujarnya.

Sementara itu, penerbit JJCM, Intan Suraya ketika dihubungi berkata, pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah dengan kedua-dua pengacara berkenaan kerana pemilihan mereka dibuat menerusi uji bakat.

Intan berkata, Shiha dan Iqbal telah memberikan komitmen yang terbaik namun masih banyak ruang yang perlu diperbaiki dalam meningkatkan mutu sebagai pengacara.

"Jika diikutkan mereka masih baru dan apa yang mereka lakukan sekarang sudah bagus malah pihak produksi tidak mempunyai sebarang masalah dengan mereka. Beri mereka masa dan peluang," ujarnya.

Tambah Intan, pelbagai kutukan yang diterima kedua-dua pengacara itu juga adalah sebagai peringatan supaya mereka tidak berputus asa dan mengambil peluang untuk membuktikan kepada penonton dan masyarakat terhadap kebolehan mereka.

"Bagus juga sebenarnya dengan segala komen negatif yang diterima itu kerana ia tidak akan membuatkan mereka cepat berpuas hati kerana jika sudah berasa begitu bimbang mereka akan berhenti berusaha memperbaiki diri," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Timbalan menteri di JPM meninggal dunia