suria

Suami ‘pergi’ dulu, 5 hari kemudian ibu pula menyusul... wanita 5 anak down teruk! Si bongsu sangka ‘syurga ofis kedua papa’

Nadia kerap membawa anak-anak ke pusara suami serta ibunya.

KEHILANGAN dua insan tercinta dalam tempoh singkat ternyata meninggalkan luka yang mendalam buat wanita ini.

Menurut Maidzatul Nadia Mahadzir, 36, dia kehilangan suami akibat jangkitan Covid-19 pada pada 13 Julai 2021, diikuti ibunya yang meninggal dunia lima hari kemudian atas sebab yang sama.

Senang disapa Nadia, dia mengakui berat untuk menerima apa yang berlaku, namun terpaksa kuat demi membesarkan lima cahaya mata berusia antara tiga hingga 11 tahun.

ARTIKEL BERKAITAN: Tangan menggigil selak kain kafan ibu, wanita ini berlari ke kubur takut tak sempat tatap wajah arwah...

ARTIKEL BERKAITAN: Anak hilang kekuatan, ibu meninggal selepas 13 tahun tanggung 5 penyakit... hanya pusara pengubat rindu! - “Dari rumah boleh nampak kubur mak ayah”

"Saya menetap satu rumah dengan mak ayah dari kecil sehinggalah dah kahwin dan ada lima orang anak. Nak dijadikan cerita, kami sekeluarga dijangkiti Covid-19 tahun lepas. Mak dan ayah dihantar ke MAEPS di Serdang.

"Suami pula tak nak tinggalkan saya dan lima anak di rumah. Dia nak tunggu kami, jadi dia bertahan dalam rumah. Tapi paras oksigen dia menurun. Last minute dia pergi hospital, dia ditidurkan selama tiga hari sebelum meninggal dunia.

"Pada waktu itu, mak yang berada di MAEPS terpaksa dipindahkan ke PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya). Paling sedih, mak meninggal dunia lima hari selepas suami saya dijemput Ilahi," imbasnya sebak.

Menurut Nadia, jenazah suami, Zaili Zulkanin @ Mohd Isa serta ibunya, Paudziah Abd Hamid disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah yang terletak di Batu Caves, Selangor.

nadia3

Potret raya mereka sekeluarga yang kini hanya tinggal kenangan.

Menurut pegawai bank yang menetap di Gombak itu, dia reda menjalani kehidupan bersama anak-anak serta bapanya, Mahadzir Md Noor, 64, biarpun kenangan lalu masih menghantui sehingga ke hari ini.

Jelas Nadia, dia dan suami berkenalan sejak zaman belajar, malah banyak meluangkan bersama sejak tahun 2004 sehingga menyebabkan dia sukar untuk menerima kehilangan yang berlaku secara tiba-tiba.

"Saya dan suami belajar satu bidang, kami ambil diploma Perbankan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat sejak tahun 2004. Kemudian kami sambung ijazah Perbankan Islam dan mendirikan rumah tangga pada 24 Disember 2010.

"Zaman belajar kami satu kelas, kemudian kami kerja bank yang sama, cuma cawangan berbeza. Tapi keluar lunch tetap sama-sama. Jadi sepanjang masa kami bersama. Selepas suami dan emak meninggal, saya lapan bulan tak boleh masuk memasak di dapur.

Setiap pagi saya menangis. Tapi bila nak masuk office, saya buang air mata dan kerja macam biasa.

NADIA

"Selama ini mak dan suami suka memasak. Jadi saya tak berani masuk dapur, teringat semua kenangan kami. Bukan setakat dapur, tengok sofa dalam rumah pun rasa tak boleh tahan sedih. Dalam bulan kesembilan selepas pemergian mereka, baru saya okay sikit.

"Kalau diingat masa tu, saya memang down. Rasa macam nak mati sama. Mujur ayah kuatkan semangat. Dan saya bersyukur majikan beri cuti sebulan pada waktu itu. Hari-hari menangis. Si bongsu selalu tanya mengenai papa. Saya kata papa di syurga. Kemudian dia tanya lagi, syurga tu office papa yang kedua ke?

"Mereka meninggal pada Julai, pada waktu itu rumah kami juga dalam PKPD (Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan). Bulan Oktober selepas perdana menteri bagi kelonggaran, baru saya dapat ziarah kubur mak dan suami. Mereka dikebumikan selang lima slot kubur," ujarnya lagi.

nadia4

Nadia bersama anak-anak ketika melancong ke Pulau Perhentian.

Menurut Nadia lagi, air mata juga bagaikan menjadi teman baiknya, namun dia harus kuat untuk bekerja saban hari demi anak-anak serta bapa.

"Hidup sangat mencabar tanpa suami. Bangun pagi nak uruskan lima anak, hantar ke sekolah kemudian saya ke tempat kerja.

"Setiap pagi saya menangis. Tapi bila nak masuk office, saya buang air mata dan kerja macam biasa. Bila dah balik ke rumah, sedih tu akan datang semula," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Nadia juga terkilan apabila ibu serta suaminya yang mahu bercuti ke Pulau Perhentian di Terengganu tidak kesampaian.

Namun katanya, hasrat yang tertunda itu sudah 'ditunaikan', sekali gus membuatkan dia sedikit lega biarpun rasa duka masih menyelubungi seperti biasa.

nadia2

Suami dan ibu Nadia merupakan antara korban Covid-19 negara ini.

"Kami sepatutnya pergi ke sana pada Mac 2020. Suami dah bayar semua deposit untuk kami sekeluarga. Tapi tiba-tiba PKP bermula.

"Percutian itu tertunda sehinggalah mereka meninggal dunia. Akhirnya, kami pergi juga ke sana tapi tanpa suami dan emak.

"Baru kelmarin kami balik dari Pulau Perhentian. Masa snorkeling pun teringat dekat arwah. Ibaratnya dalam air pun keluar air mata.

"Nak tak nak tetap kena pergi sebab arwah dah bayar deposit, kami perlu pergi sebelum bulan Jun berakhir sebab tak nak duit burn begitu saja. Cuma agak ralat sebab mereka berdua tiada," ujarnya lagi.

Kisah Nadia mendapat perhatian selepas dia berkongsi mengenainya menerusi direct message (DM) Instagram mStar pada Jumaat, sebelum temubual dijalankan pada hari sama.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain