suria

Lelaki lanjut usia beria ‘set up’ meja, pesan 8 set makanan tapi makan seorang... Netizen syak ahli keluarga ‘hilang’ serentak

Lelaki ini dikatakan sering berkunjung ke kedai sama hampir setiap minggu dan mengulangi tindakannya memesan makanan untuk lapan individu.

KELIBAT seorang lelaki yang duduk sendirian di sebuah kedai mamak mencuri perhatian beberapa pelanggan lain.

Sesekali lelaki lanjut usia itu dilihat menyusun gelas air, pinggan serta memperbetulkan kedudukan kerusi seperti sedang bersedia menunggu kehadiran beberapa lagi tetamu.

Kelihatan terdapat lapan set makanan dan minuman terhidang di meja bersama lelaki berkenaan.

ARTIKEL BERKAITAN: Bapa tanggung derita rindu dibuang zuriat sendiri... Siap ‘blocked’ nombor telefon, netizen doa Allah lembutkan hati anak kandung pakcik ini

ARTIKEL BERKAITAN: Keluar bersendirian tak semestinya sepi, tak ada kawan - “Harap tak jumpa orang yang kenal saya”

"Aku dan famili lepak mapley (kedai mamak) malam tadi. Agak lambat juga la dalam pukul 10.30 malam. Baru habis shopping barang dan buku sekolah budak-budak.

"Masa tengah tunggu makanan sampai, nampaklah uncle ni susun-susun pinggan, air dan kerusi macam tengah sediakan hidangan makanan.

IMG_1112

Kejadian berlaku di sebuah kedai mamak. (Gambar hiasan)

"Masa tu tak fikir apa pun. Lama-lama rasa pelik pula apabila tengok habis dia susun teratur dan tertib sampaikan kerusi pun ikut line. Berkali-kali dia betulkan pinggan macam orang ada OCD (obsessive compulsive disorder). Perfect!," ujarnya.

Cerita tentang lelaki berkenaan dikongsikan seorang pengguna media sosial dan disiarkan semula di Facebook stesen radio Zayan baru-baru ini.

Setelah sekian lama memerhatikan gelagat lelaki berkenaan, individu tersebut bertambah hairan apabila tiada siapa tiba tiba untuk makan bersamanya.

Mungkin di situ tempat terakhir mereka berkumpul sebelum terjadi apa-apa... kita tak tahu, doa yang baik-baik saja.

NETIZEN

"Makanan kami dah sampai tapi uncle ni masih seorang diri. Aku dah mula terfikir mana kawan-kawan dan staff dia. Mungkin tengah cari lokasi kedai tapi tak jumpa. Masa tengah makan aku beritahu isteri fasal ni... rupanya dia dah perasan juga sejak tadi.

"Orang sekeliling dah mula jeling-jeling berkerut dahi. Aku syak 'sesuatu' sangat uncle ni. Dia sediakan lapan hidangan dan lapan gelas air," ceritanya lagi.

Tidak senang dengan apa yang disaksikannya, individu tersebut cuba merisik kepada pekerja restoran tentang perihal pelanggan lelaki berkenaan.

BC76F4AA-F29A-49CB-B830-D61B999F77E3

Kelihatan lelaki berkenaan makan sendirian.

"Pekerja tu beritahu dia (uncle) tu memang macam tu. Dia order untuk lapan orang siap hidang dan susun elok-elok sebab tengah makan dengan famili dia. Tapi pekerja tu tak tahu keluarga dia masih ada lagi atau tidak (hidup atau mati). Masa ni, isteri aku dah menangis tengok uncle tu. Anak-anak aku pun sedih dah.

"Uncle tu makan dia punya portion sambil cakap-cakap dengan kerusi yang kosong tu. Aku dah sebak sebab tengok reaksi uncle tu. Lepas tu dia makan hidangan 'orang sebelah' pula," ujarnya lagi.

Menurut pekerja itu lagi, lelaki berkenaan mengunjungi restoran ini sekitar dua hingga tiga kali setiap minggu dan melakukan perkara sama.

Malah, lelaki itu akan membayar semua makanan yang dipesannya, walaupun sebahagian besarnya masih belum disentuh.

"Uncle ni wire shot (tidak waras)? Aku tak rasa dia macam tu. Elok je baju dia, pakai mask (pelitup muka), bayar makanan dia, susun kemas meja elok-elok.

71BF1DB8-61A9-4509-AECB-3A0CBE53102E

Perkongsian individu berkenaan di Facebook.

"Kita tak tahu sejarah apa yg dia dah tempuh selama nih," kata lelaki tersebut menutupi posting di Facebook dengan spekulasinya sendiri.

Perkongsian itu sehingga kini dikongsi lebih seribu pengguna lain dengan ratusan komen yang rata-ratanya bersimpati dengan lelaki lanjut usia berkenaan.

Telahan mereka, kemungkinan lelaki berkenaan berdepan detik sukar dalam hidup membabitkan lapan individu seperti jumlah kerusi yang diaturnya di restoran mamak itu.

"Dia rindu la tu. Rindu pada yang tiada itu lebih menyakitkan. Mungkin di situ tempat terakhir mereka berkumpul sebelum terjadi apa-apa. Kita tak tahu, doa yang baik-baik saja.

"Mungkin dia hilang famili hampir serentak. Terlalu rindu... hanya Allah yang tahu.

"Doakan yang baik-baik moga di hujung usia dia temui ketenangan dan reda dengan apa sahaja ketentuan Ilahi," demikian kata beberapa netizen.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain