suria

Gempar ular ‘naik’ pesawat ke Sabah! Penumpang sangka pendaratan kecemasan sebab cuaca, pelik bomba tunggu depan pintu

Foto tular menunjukkan ular didapati berada di bahagian lampu pesawat.

BAGAIKAN filem Hollywood Snakes on a Plane!

Begitulah situasi cemas yang dialami penumpang dalam sebuah pesawat, dipercayai penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Tawau, Sabah pada Rabu.

Menerusi video tular berdurasi 15 saat itu, seekor ular dilihat sedang menyusur di bahagian dalam lampu pesawat.

ARTIKEL BERKAITAN: Polis, tolong siasat! Monyet dipercayai ‘lalok’ dadah, terhuyung-hayang sebelum rebah

ARTIKEL BERKAITAN: Pesawat ringan terpaksa mendarat atas jalan raya, tiada orang awam dilaporkan cedera

Menurut pemilik video itu yang juga penumpang pesawat berkenaan, pendaratan kecemasan terpaksa dilakukan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching Sarawak.

Video yang dikongsinya turut mendapat komen daripada beberapa penumpang lain yang terlibat dalam kejadian itu.

"Ya, saya ada juga dalam flight ni... kapten cakap terpaksa landing kat Kuching sebab cuaca buruk di Tawau padahal family kawan saya cakap cuaca di Tawau baik-baik saja.

"Time tu kitaorang memang dah agak ni mesti sebab nak keluarkan ular tu dulu. Tapi kapten cakap cuaca buruk kat Tawau dan terpaksa landing di Kuching.

"Penerbangan yang penuh dengan ujian sebenarnya. Awal mula flight 9 Februari diaorang cancel. So saya tukar tarikh 10 Februari.

"Asalnya flight pukul 12.50 tengah hari, lepas tu tukar 2.10 petang, lepas tu 3.25 petang dan last 4.40 petang. Tu pun start gerak 5.30 petang dan last sangkut kat Kuching pula," ceritanya di ruangan komen video tular itu.

Antara penumpang pesawat yang menceritakan situasi semasa.

Antara penumpang pesawat yang menceritakan situasi dialami.

Ada juga penumpang lain yang menyangkakan pada awalnya penerbangan dihentikan berikutan hujan lebat tetapi pelik kerana terdapat bomba di hadapan pintu kapal terbang.

"Ingatkan landing kat Kuching tadi (Rabu) sebab hujan lebat... tu hairan kenapa ada bomba depan pintu kapal," ujarnya.

Ada juga penumpang pesawat yang baru mengetahui punca pesawat dihentikan secara tiba-tiba selepas melihat video tular.

Ada juga penumpang pesawat yang baru mengetahui punca pesawat dihentikan selepas melihat video tular.

Sementara itu, terdapat pelayar TikTok menyamakan kejadian tersebut dengan filem aksi Snakes on a Plane yang disiarkan pada 2006.

"Ya Allah teringat cerita ular dalam kapal terbang tu, sejak tu fobia tiap kali naik (kapal terbang)," katanya.

"Samuel L Jackson... mana?" ujar salah seorang netizen lagi.

Antara komen jenaka netizen.

Antara komen netizen.

"Imagine kalau bukan seekor je kat situ. Make sure no more, fobia betul," tambah seorang lagi netizen.

Tidak kurang juga yang meninggalkan komen jenaka dengan menyatakan 'nasib baik dalam lampu, kalau muncul kat toilet... mau piau berlanggar sana sini' dan 'pandai juga dia nak bercuti'.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain

Harry Maguire jadi sasaran Chelsea