suria

Anggota SMART tak kecil hati disangka pak guard! Handal kerja menyelamat tapi bila ‘live’ di TikTok terus dilabel calon suami mithali

Foto kanan Pokja berpakaian seragam SMART, foto kiri Pokja ketika berniaga ayam golek.

VIDEO yang memaparkan pemuda ini berpakaian seragam warna biru menimbulkan tanda tanya segelintir pengikutnya di aplikasi TikTok.

Ada antara mereka menyangka lelaki kacak ini merupakan anggota polis, malah ada yang beranggapan dia bertugas sebagai pengawal keselamatan.

Namun, perkongsian video-video yang memaparkan aktiviti pasukannya membuatkan ramai mula mengenali lebih dekat organisasi yang menyarung pakaian seragam biru itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Abang polis kacak berangan nak jadi model sebab 'confident level' tinggi, ramai wanita order baju bundle selepas buat live di TikTok

ARTIKEL BERKAITAN: Dulu di awan biru, kini bergelar polis... pernah buat 2 kerja lain, bekas pramugara reda plan asal balik kampung tak menjadi - "Pernah ceramah remaja mencuri sampai menangis"

Pemuda berkenaan, Ahmad Sahfezal Ismail berkata, dia sebenarnya merupakan anggota Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) yang ditubuhkan pada 1995 di bawah Arahan No.19 Majlis Keselamatan Negara (MKN) berikutan tragedi runtuhan kondominium Highland Towers pada 1993.

Walaupun sering disangka menganggotai pasukan beruniform lain, anak muda berusia 29 tahun itu bagaimanapun tidak berkecil hati, malah berfikiran positif.

"Bukan setakat di TikTok, kadang-kadang di luar pun ada yang tegur saya dengan panggilan abang polis atau pak guard. Satu perkara biasa.

"Setidak-tidaknya mereka masih tahu saya bertugas dalam urusan melibatkan soal menyelamat dan keselamatan. Pada masa sama, saya perjelaskan mengenai saya merupakan anggota SMART," katanya kepada mStar.

anggota smart 3

Bersama pasukan SMART sebelum pandemik Covid-19, Pokja (belakang, tiga dari kanan).

Mengulas lanjut, dia yang lebih dikenali sebagai Pokja berkata, SMART merupakan pasukan yang melaksanakan tugas-tugas mencari dan menyelamat khas, yang memerlukan kepakaran, kemahiran dan peralatan serta kelengkapan yang khusus dalam sesuatu kejadian bencana.

Berkongsi pengalaman, anak kelahiran Marang, Terengganu ini berkata, dia memulakan kerjayanya sebagai anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) pada 2012 sebelum menganggotai SMART pada 2018.

anggota smart 6

Pokja merupakan anak kelahiran Terengganu.

"Saya turun padang dalam menjalankan operasi pada tahun ketiga di SMART, dengan mengendalikan hal berkaitan Covid-19 bagi ketibaan rakyat Malaysia dalam dan luar negara di KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur).

"Covid-19 juga dikategorikan sebagai bencana. Kebanyakannya saya bersama pasukan menguruskan hal ehwal mereka ke pusat kuarantin," ujar anak keenam daripada tujuh beradik itu.

anggota smart 7

Pokja (kanan) ketika bertugas di KLIA.

Pengalaman yang paling tidak dilupakan Pokja adalah sewaktu menguruskan ketibaan seorang pelajar perempuan yang pulang dari Turki dan disahkan positif Covid-19.

"Sebelum bertolak balik ke Malaysia, anak dia dah beritahu sekian hari. Walaupun tahu anak kena kuarantin, tapi mak ayah dia sanggup datang nak tengok dari jauh di balai ketibaan.

Bukan setakat di TikTok, kadang-kadang di luar pun ada yang tegur saya dengan panggilan abang polis atau pak guard. Satu perkara biasa

AHMAD SAHFEZAL ISMAIL

"Rindu katanya sebab tiga tahun tak jumpa. Mak dia nak jumpa walau sekejap tapi kami perlu mengikut prosedur kuarantin apatah lagi anaknya positif Covid-19.

"Dari jauh nampak makcik tu menangis, saya pun sama bergenang air mata. Makcik tu mesti tak sangka, anak yang dah lama tak balik Malaysia positif Covid-19," tambahnya.

anggota smart 4

Turut pakar memasak nasi dagang.

Siapa sangka anggota SMART ini juga berpengalaman menjual ayam golek dan pakar memasak pelbagai jenis nasi seperti nasi dagang, nasi Arab, nasi beriani, nasi lemak dan nasi minyak.

"Berniaga ayam golek ni tolong kawan bermula sejak bulan puasa, sehingga sekarang terutama pada hujung minggu. Saya juga buka tempahan nasi dagang, mengikut resipi mak

"Selain memasak, saya juga selalu buat live di TikTok sambil buat kerja rumah seperti memasak, mengemas dan menjemur pakaian.

"Ada yang komen dah la handsome, pandai masak, rajin kemas sesuai jadi calon suami mithali. Saya rasa kelakar, tapi pelik sebab seolah-olah lelaki ini tak tahu buat semua tu... tapi sebenarnya lelaki pun boleh!" ujarnya yang masih bujang.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain