Gadis Subang Jaya akui jejaka Korea romantik, macam drama TV - “Masa confess dia bagi bunga, bracelet, siap ada surat tulis tangan” - Viral | mStar

Gadis Subang Jaya akui jejaka Korea romantik, macam drama TV - “Masa confess dia bagi bunga, bracelet, siap ada surat tulis tangan”

Amirah terpikat dengan sikap penyayang Sung Je Oh terhadap dirinya.

MEREKA bermula sebagai kawan tapi keserasian bersama membibitkan rasa cinta antara gadis kelahiran Subang Jaya, Selangor ini dengan jejaka dari Busan, Korea Selatan.

Kisah percintaan pasangan sama cantik sama pandan ini dikongsi menerusi satu video dengan kapsyen taught my bf some malay yang dimuat naik Amirah Sabrina di Twitternya.

Video berdurasi 23 saat itu menunjukkan pemuda tersebut menyebut perkataan 'saya sangat sayang Sabrina' dengan bantuan kekasihnya.

ARTIKEL BERKAITAN:Jejaka berwajah ‘jambu’ boleh tiru 6 gaya artis K-Pop ini untuk pikat wanita

ARTIKEL BERKAITAN: Peminat K-Pop bibir pink menyesal seminggu bertopeng di Korea Selatan sebab rasa rendah diri – “Saya akan kembali dengan lebih banyak gambar selfie”

Perkongsian itu mendapat lebih 47,000 ulang kicau dan 76,300 tanda suka.

Rata-rata netizen menyifatkan Amirah beruntung kerana berjaya menambat hati jejaka Korea persis artis K-pop, Jung Woo dari kumpulan NCT.

Rakaman video Amirah mengajar teman lelakinya bercakap bahasa Melayu menjadi tular di Twitter.

"Dua-dua comel. Dia nampak mirip Jungwoo NCT," kata Leo.

"Bagi tip nak dapat Korean boyfriend please," tulis Sha.

"Comelnya, untungnya hensem pula tu. Emmm," kata Fariesya.

Amirah yang mengikuti pengajian di Universiti Hanyang, Korea Selatan berkata dia mula mengenali Sung Je Oh, 22, bermula semester ini kerana kebetulan ada kelas sama.

"Dia sama major dengan saya (kejuruteraan mekanikal). Kami start kenal semester ni sebab ada kelas sama. 

"Mula-mula tu kami berkawan dulu tapi entah macam mana saya rasa ada keserasian di antara kami. Lagipun dia seorang yang caring dan amat memahami saya," katanya.

Amirah dan Sung mengambil kursus yang sama di Universiti Hanyang.

Malah gadis berusia 20 tahun itu mengakui jejaka Korea amat romantik sebagaimana dapat kita lihat menerusi kebanyakan drama dari negara itu di televisyen.

"Hahaha betul. Masa confess dia siap bagi bunga dan bracelet siap ada surat tulis tangan semua. Jadi nampaklah effort dia.

"Tapi saya tak pernah terfikir akan bercinta dengan lelaki Korea. Malah saya tiada teman lelaki sebelum ini. Alhamdulillah dialah cinta pertama saya," katanya.

Tapi saya tak boleh bercakap bagi pihak dia sama ada dia dah ready atau tak. Apa pun saya percaya hidayah itu milik Allah dan jika dia ditakdirkan untuk saya, maka InsyaAllah semuanya akan berjalan lancar.

AMIRAH SABRINA.

Penuntut Universiti Hanyang, Korea Selatan.

Mengenai perbezaan budaya, bahasa dan agama antara mereka, Amirah tidak menganggap perkara itu halangan dalam hubungan mereka.

"Alhamdulillah kami tak ada masalah dalam berkomunikasi. Lagipun dia pandai cakap English dan saya pun dah setahun belajar bahasa Korea. Jadi kami campur-campur cakap dua bahasa.

"Dari segi budaya pula, dia faham saya Muslim dan ada batas dalam pergaulan kami. Dia tahu tak boleh nak peluk-peluk dan Alhamdulillah dia terima. Saya pun ada ajar dia cakap bahasa Melayu sikit-sikit. 

Amirah tidak menganggap perbezaan bahasa, budaya dan agama sebagai halangan dalam hubungan mereka.

"Dia tahu cakap 'saya nak makan' dan 'Alhamdulillah'. Even parents saya pun tahu tentang hubungan kami dan mereka tak kisah asalkan saya happy. Kawan-kawan saya pun very supportive," katanya.

Menganggap usia mereka masih muda, Amirah berkata dia tidak terburu-buru mahu mengikat hubungan mereka ke fasa lebih serius.

"Memandangkan kami baru pelajar tahun pertama, perjalanan kami masih lagi jauh. Kami tidak akan terburu-buru. Buat masa ini saya akan memperkenalkan Islam kepadanya secara perlahan-lahan.

"Dia tahu kalau dia nak kahwin dengan saya dia kena convert. Alhamdulillah dia seorang yang open minded mengenai Islam dan sedia mendalami lebih banyak mengenai agama ini. Dan dia tahu saya terima dia sebab saya serius dalam hubungan ini.

"Tapi saya tak boleh bercakap bagi pihak dia sama ada dia dah ready atau tak. Apa pun saya percaya hidayah itu milik Allah dan jika dia ditakdirkan untuk saya, maka InsyaAllah semuanya akan berjalan lancar," katanya.

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain