Calon UPSR terpaksa ponteng sekolah, ketumbuhan misteri berdenyut keluarkan darah, nanah

DERITA seorang kanak-kanak menanggung kesakitan akibat ketumbuhan misteri di bahagian belakang badannya tambah memilukan apabila dia baru sahaja kehilangan bapa tersayang, Februari lalu.

Kisah Muhammad Arshad Daniel Halim, pantas menarik perhatian ramai sejak ia dimuat pada Ahad sehingga menerima lebih 21,000 perkongsian daripada pelayar Twitter.

Menurut bapa saudaranya, Muhd Seha Wahab, 52, budak lelaki berusia 12 tahun itu mengalami penyakit itu sejak beberapa tahun lalu dan ia semakin membesar sehingga mengganggu kehidupan sehariannya.

Bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini, Seha turut risau kerana Daniel kerap tidak dapat hadir ke sekolah gara-gara penyakit tersebut.

Daniel mula mengalami ketumbuhan itu sejak berusia lapan tahun.

“Ia bermula dengan tanda lahir, waktu dia lapan tahun baru benda tu mula membesar. Pernah rujuk hospital tapi mereka pun tak boleh buat apa dan katanya ia melibatkan risiko nyawa

"Dah doktor kata macam tu, keluarga dia nak buat macam mana lagi? Ketumbuhan tu berdenyut macam nadi, setiap kali berdenyut pasti akan keluar darah. Kalau pergi sekolah, darah akan melekat di pakaian seragam.

“Selepas bapa dia meninggal bulan lepas, keadaan makin teruk dan dia kerap tak pergi sekolah,” ujar Seha sewaktu dihubungi mStar Online pada Isnin.

Lebih teruk, ketumbuhan di bahagian belakang badan Daniel turut mengeluarkan darah setiap kali ia berdenyut.

Kata Seha, keluarganya buntu mencari penawar untuk Daniel dan mereka mahu dia kembali pulih untuk menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain.

Malah, mereka juga tidak mengharapkan sumbangan sebaliknya terbuka hati jika ada mana-mana pihak yang boleh merungkai misteri penyakit tersebut.

"Benda tu sakit dan gatal, tak lena dia nak tidur. Hampir sebesar penumbuk juga ketumbuhan tu.

"Dia tidur pun kena mengiring. Ada satu malam tu, keluar darah dan nanah sampai basah sehelai kain

"Kami ni bukanlah nak minta sumbangan, kalau ada orang bagi kami terima sahaja. Tapi apa yang lebih penting, mungkin ada pihak berkepakaran di luar sana yang boleh bantu untuk sembuhkan penyakit dialami Daniel," ujar Seha lagi.

Posting mengenai Daniel yang menarik perhatian warga Twitter sejak ia dimuat naik pada Ahad.

Menetap di Gua Musang, Kelantan, Daniel merupakan anak ketiga daripada lima beradik dan dia kini tinggal bersama ibunya setelah kematian bapa, Halim Setapa pada 18 Februari lalu.

Dalam pada itu, Tweet mengenai kisah Daniel turut dihujani komen netizen yang rata-ratanya bersimpati dengan nasib yang menimpa kanak-kanak itu.

"Lemah la bab-bab ni. Mesti nak nangis. By the way, dia okay ke sekarang? Hopefully cepat la sembuh ye. Amin," tulis @elyshafizi.

"Semoga diberi kesembuhan untuk adik Daniel. InsyaAllah cuba bantu semana yang mampu. Tq so much," tulis @OfficialSiti pula.

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain