Calon UPSR terpaksa ponteng sekolah, ketumbuhan misteri berdenyut keluarkan darah, nanah - Viral | mStar

Calon UPSR terpaksa ponteng sekolah, ketumbuhan misteri berdenyut keluarkan darah, nanah

DERITA seorang kanak-kanak menanggung kesakitan akibat ketumbuhan misteri di bahagian belakang badannya tambah memilukan apabila dia baru sahaja kehilangan bapa tersayang, Februari lalu.

Kisah Muhammad Arshad Daniel Halim, pantas menarik perhatian ramai sejak ia dimuat pada Ahad sehingga menerima lebih 21,000 perkongsian daripada pelayar Twitter.

Menurut bapa saudaranya, Muhd Seha Wahab, 52, budak lelaki berusia 12 tahun itu mengalami penyakit itu sejak beberapa tahun lalu dan ia semakin membesar sehingga mengganggu kehidupan sehariannya.

Bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini, Seha turut risau kerana Daniel kerap tidak dapat hadir ke sekolah gara-gara penyakit tersebut.

Daniel mula mengalami ketumbuhan itu sejak berusia lapan tahun.

“Ia bermula dengan tanda lahir, waktu dia lapan tahun baru benda tu mula membesar. Pernah rujuk hospital tapi mereka pun tak boleh buat apa dan katanya ia melibatkan risiko nyawa

"Dah doktor kata macam tu, keluarga dia nak buat macam mana lagi? Ketumbuhan tu berdenyut macam nadi, setiap kali berdenyut pasti akan keluar darah. Kalau pergi sekolah, darah akan melekat di pakaian seragam.

“Selepas bapa dia meninggal bulan lepas, keadaan makin teruk dan dia kerap tak pergi sekolah,” ujar Seha sewaktu dihubungi mStar Online pada Isnin.

Lebih teruk, ketumbuhan di bahagian belakang badan Daniel turut mengeluarkan darah setiap kali ia berdenyut.

Kata Seha, keluarganya buntu mencari penawar untuk Daniel dan mereka mahu dia kembali pulih untuk menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain.

Malah, mereka juga tidak mengharapkan sumbangan sebaliknya terbuka hati jika ada mana-mana pihak yang boleh merungkai misteri penyakit tersebut.

"Benda tu sakit dan gatal, tak lena dia nak tidur. Hampir sebesar penumbuk juga ketumbuhan tu.

"Dia tidur pun kena mengiring. Ada satu malam tu, keluar darah dan nanah sampai basah sehelai kain

"Kami ni bukanlah nak minta sumbangan, kalau ada orang bagi kami terima sahaja. Tapi apa yang lebih penting, mungkin ada pihak berkepakaran di luar sana yang boleh bantu untuk sembuhkan penyakit dialami Daniel," ujar Seha lagi.

Posting mengenai Daniel yang menarik perhatian warga Twitter sejak ia dimuat naik pada Ahad.

Menetap di Gua Musang, Kelantan, Daniel merupakan anak ketiga daripada lima beradik dan dia kini tinggal bersama ibunya setelah kematian bapa, Halim Setapa pada 18 Februari lalu.

Dalam pada itu, Tweet mengenai kisah Daniel turut dihujani komen netizen yang rata-ratanya bersimpati dengan nasib yang menimpa kanak-kanak itu.

"Lemah la bab-bab ni. Mesti nak nangis. By the way, dia okay ke sekarang? Hopefully cepat la sembuh ye. Amin," tulis @elyshafizi.

"Semoga diberi kesembuhan untuk adik Daniel. InsyaAllah cuba bantu semana yang mampu. Tq so much," tulis @OfficialSiti pula.

Artikel Lain