suria

2 juruterbang terkorban, kokpit pesawat terbenam 2 meter dalam tanah

Hussein berkata proses mengeluarkan mayat mangsa sedang dijalankan.

DUA lelaki warganegara Malaysia disahkan sebagai penumpang yang terkorban dalam kejadian pesawat terhempas di Kampung Tok Muda, Kapar, pada Selasa.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, kedua-dua mangsa ditemukan berada di dalam kokpit pesawat yang terbenam kira-kira dua meter di dalam tanah.

"Kapal terbang terbenam lebih dua meter dalam tanah. Polis bersama bomba, Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan hospital sedang berusaha untuk keluarkan mangsa yang mana ketika ini kita percaya kedua-duanya telah terkorban.

"Seorang juruterbang berumur 30-an dan seorang lagi pembantu juruterbang berusia awal 40-an. Kedua-dua mangsa akan dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang untuk bedah siasat dan seterusnya proses pengecaman sebelum diserahkan kepada keluarga masing-masing.

"(Keadaan mayat) saya tak dapat sahkan sebab masih dalam proses pengeluaran. Dua-dua mangsa terbenam dalam tanah sekali," ujarnya.

Hussein berkata demikian ketika sidang media berdekatan lokasi nahas pada petang Selasa.

ARTIKEL BERKAITAN: “Terhempas, kemudian senyap” - Saksi tragedi di Kapar

Menurut Hussein lagi, proses mengeluarkan mayat masih dijalankan dan dijangka selesai dalam tempoh tiga jam lagi.

"Ada kesukaran untuk keluarkan sebab kena gali lebih dua meter menggunakan jengkaut. Sukar sebab ia (pesawat) terbenam. Tak boleh korek sewenang-wenangnya. Bukan mudah. Mayat dijangka dapat dikeluarkan malam ini, dalam tiga jam lagi.

"Pesawat jatuh di kawasan kelapa sawit. Tak tersangkut pada pokok atau jatuh atas rumah. Serpihan pesawat pula dijumpai dalam lingkungan 50 meter radius," ujarnya lagi.

Terdahulu, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengesahkan sebuah pesawat ringan model BK 160 Gabriel terhempas dekat Kapar pada petang Selasa.

Pesawat itu berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang pada pukul 1.28 petang bagi penerbangan rekreasi.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain