suria

Pening fikirkan ayam, sekarang bekalan ikan pun kurang tapi harga meningkat

Pembekal memaklumkan bekalan diperoleh tidak banyak memandangkan faktor cuaca selain kos pengangkutan yang semakin mahal. Gambar Hiasan: AZMAN GHANI/ The Star.

KEKURANGAN bekalan ayam di pasaran menjadi kebimbangan orang ramai lewat kebelakangan ini.

Belum reda isu itu, bekalan ikan di Johor Bahru turut berkurangan, sekaligus menyebabkan berlaku sedikit peningkatan harga sekitar RM1 sehingga RM4 sekilogram.

ARTIKEL BERKAITAN: Utamakan kesejahteraan Keluarga Malaysia... PM segera atasi kenaikan harga ayam

Penjual ikan di sebuah pasar basah di Pandan yang mahu dikenali sebagai Ong berkata, bekalan ikan dan hidupan laut berkurangan 50 peratus berbanding sebelum ini menyebabkan harganya meningkat.

Katanya, pembekal memaklumkan bekalan diperoleh tidak banyak memandangkan faktor cuaca selain kos pengangkutan yang semakin mahal.

"Ikan pilihan ramai seperti kembung, cencaru dan selar kuning mengalami masalah bekalan. Kebanyakannya diperoleh dari pembekal di Perak.

"Sekarang ini kembung susah nak dapat walaupun orang ramai cari. Minggu lalu, kembung masih ada dan dijual antara RM18 hingga RM20 sekilogram (kg) berbanding hanya RM14 hingga RM16 sebelum ini.

"Ikan selayang pula sekarang RM15.50 sekilogram berbanding hanya RM11 manakala cencaru pula naik ke RM11 berbanding hanya antara RM8 hingga RM9 sekilogram," katanya.

Peniaga ikan yang dikenali sebagai Firdaus pula memberitahu sotong pula mengalami lebihan penawaran berikutan musim sotong di Mersing ketika ini.

Katanya sotong dijual mengikut saiz yang mana bagi saiz kecil dijual serendah RM15.50 sekilogram.

"Bekalan ikan dari Mersing di sini, pula membabitkan ikan besar yang memang mahal harganya. Bagaimanapun bagi bekalan ikan, pembekal memaklumkan ia akan pulih dan harganya akan kembali stabil," katanya.

Sebelum itu, pada Ahad lalu, media melaporkan pendaratan ikan terutama di utara semenanjung dilaporkan berkurangan sehingga 70 peratus iaitu daripada lebih sejuta tan kepada hanya kira-kira 300,000 tan sebulan berikutan keadaan cuaca tidak menentu sejak dua bulan lalu.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat), Abdul Hamis Bahari dilaporkan berkata, kekurangan bekalan itu menyebabkan harga ikan di pasaran turut meningkat. - Sinar Harian.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain